Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Nie przesusz kukurydzy na kiszonkę!

Redakcja

Tegoroczna długotrwała susza zmusza nas do nieco wcześniejszego zbioru kiszonki, który w tym momencie jest nieco problematyczny, ponieważ liście zasychają a kolba nie spełnia jeszcze określonej dojrzałości do zbioru. W takim razie kiedy zdecydować się na zbiór?

Wyznaczenie właściwego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę jest bardzo istotne, ponieważ tylko odpowiednio dojrzała kukurydza jest najlepszą paszą dla bydła. Zbyt wczesny oraz zbyt późny zbiór kukurydzy zmniejsza jej wartości pokarmowe. Szybko zebrana z pola kukurydza będzie źle fermentować w wyniku czego powstaną duże ilości kwasów, między innymi kwasu octowego. Opóźnienie zbioru spowoduje problematyczne zagęszczenie materiału kiszonkowego. Zbyt sucha sieczka sprężynuje, co w konsekwencji utrudnia pozbycie się powietrza z zakiszanego materiału.

Odpowiednią zawartość suchej masy w roślinach wyznacza optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę. Powinniśmy dążyć do uzyskania suchej masy w roślinie w granicach 30 – 34%. Zawartość suchej masy możemy określić w domowych warunkach używając do tego kuchenki mikrofalowej. Powinniśmy pobrać kilka reprezentatywnych prób z sieczki z całych roślin kukurydzy. Pobrane próby np. w ilości 100g wkładamy do mikrofalówki i kilkukrotnie przy użyciu pełnej mocy podgrzewamy zielonkę tak długo, aż suszona masa nie będzie zmieniać swojej wagi. Ostatecznie masa suchej już zielonki wskazuje nam na zawartość suchej masy w zakiszanym materiale (jeżeli ze 100 gramów zielonki zostało nam 30 gramów, to sucha masa wynosi 30%). Nie należy zapomnieć, że to również dojrzałość ziarna decyduje o optymalnym zbiorze. Ziarno w okresie zbioru powinno zawierać od 55 do 60% suchej masy. Jednym z kryteriów wyznaczenia tej dojrzałości jest tak zwany ‘test palcowy’. Po wyłuskaniu ziarna ze środkowej części kolby należy je ścisnąć palcami i jeśli po jego ściśnięciu wydostanie się lekko stwardniała masa oznacza to, że ziarno zawiera około 55% suchej masy. Kolejnym z kryteriów określających ostateczny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę jest tak zwane ‘stadium czarnej plamki’. W praktyce oznacza to, że jeśli u nasady ziarniaka pojawi się charakterystyczne sczernienie, to ziarno to zawiera wtedy około 60-64% suchej masy.

Aby jakość kiszonki była najwyższa powinna ona spełniać następujące parametry:

- zebranie materiału w optymalnym dla niego terminie (uzyskanie zawartości suchej masy rośliny w granicach 30-34%)

- brak porażenia przez grzyby z rodzaju Fusarium w okresie dojrzewania

- prawidłowe zakiszenie zebranego materiału (dobrze rozdrobniona sieczka o długości około 1cm przy prawidłowym ugnieceniu na pryzmie).

 

Dla portalu CenyRolnicze.pl:

mgr. inż. Rafał Sobieszczański

Katedra Agronomii

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: