W swoim najnowszym raporcie EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dokładnie analizuje problemy z dobrostanem pojawiające się podczas uboju drobiu. Rekomenduje również najlepsze strategie, które mogą im zapobiec.
Odświeżenie wiedzy i nowe zalecenia
Zasady uboju zwierząt określa obecnie Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.
Komisja Europejska zwróciła się jednak mimo tego do EFSA z prośbą o zrewidowanie wiedzy dotyczącej uboju drobiu i wydanie niezależnej opinii dotyczącej zagrożeń dla dobrostanu ptaków w rzeźniach.
Międzynarodowy zespół ekspertów opracował listę sytuacji obniżających dobrostan ptaków, które najczęściej się pojawiają, lub prawdopodobnie mogą się pojawiać na różnych etapach przed ubojem i podczas uboju drobiu. Aby im zapobiec, autorzy opracowali szereg praktycznych zaleceń.
10 zagrożeń dla dobrostanu ptaków
Eksperci dobrostan ptaków oceniali podczas 3 etapów: od chwili przybycia ptaków do rzeźni aż do uboju, podczas ich ogłuszania i podczas wykrwawiania. Metodami oszałamiania, jakie wzięto pod uwagę w analizie były elektryczna, gazowa (z zastosowaniem dwutlenku węgla) i mechaniczna.
Autorzy opracowania wyróżnili 10 najważniejszych zagrożeń dla dobrostanu ptaków, które mogą pojawiać się podczas poszczególnych faz. Należą do nich: stres cieplny – narażenie na zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturę, przedłużone pragnienie, przedłużone odczuwanie głodu, ograniczenie ruchu, odczuwanie niepokoju, niewydolność oddechowa, zachowanie świadomości pomimo ogłuszania, odczuwanie bólu i strachu.
Wszystkie te problemy z dobrostanem pojawiają się tylko wtedy, gdy ptaki są ich świadome. Zwierzęta mogą więc ich doświadczyć w fazie przed ogłuszeniem, w przypadku nieprawidłowo wykonanego ogłuszenia lub uboju bez ogłuszenia.
Wina leży po stronie personelu
Niektóre zagrożenia dla dobrostanu ptaków są nieodłączne dla konkretnej metody ogłuszania i niestety nie da się ich uniknąć.
Z analizy wynika jednak, że przeważająca większość nieprawidłowości podczas uboju pojawia się w wyniku złego zastosowania danej metody i braku odpowiednich umiejętności personelu – np. nieostrożnego obchodzenia się z ptakami czy zastosowania niewłaściwych parametrów podczas ogłuszania elektrycznego.
Z 35 zidentyfikowanych niekorzystnych sytuacji aż 29 spowodowane było działaniem personelu, z czego aż 28 przypisać można niekompetencji pracowników wykonujących ubój lub ich zmęczeniu i braku skupienia na wykonywaniu zadania.
Z tego powodu zaleceniem EFSA jest przeprowadzanie dokładnie opracowanych szkoleń dla personelu pracującego na różnych etapach uboju drobiu oraz jasne określanie jego ról i obowiązków.
To tylko jedno z 18 zaleceń zaproponowanych w nowym raporcie w kierunku zapewnienia lepszego dobrostanu ptaków podczas uboju.
Pojawią się zalecenia dotyczące uboju innych zwierząt
Wyniki analiz publikowanych przez EFSA zostaną wykorzystane jako podstawa do dyskusji między Komisją Europejską a OIE (Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt) w celu ustalenia jednego, jasno określonego podejścia do zasad uboju i zapewnienia jak najlepszego dobrostanu zwierząt.
Przedstawiony raport dotyczy większości gatunków drobiu: kur, indyków, przepiórek, kaczek, gęsi i ptactwa łownego – z wykluczeniem ptaków bezgrzebieniowych.
W roku 2020 EFSA ma opracować i opublikować kolejne opinie dotyczące zasad uboju i dobrostanu innych gatunków zwierząt: świń (w marcu), bydła (w czerwcu) i pozostałych zwierząt gospodarskich (w grudniu).
Na podstawie:
WATTAgNet.com