kojs

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Kurkuma dla brojlerów: stymulator wzrostu i zastępca antybiotyków

Martyna Frątczak

Kurkuma to roślina lecznicza o niezwykłych właściwościach. U drobiu może być pomocna w zwalczaniu licznych infekcji bakteryjnych i kokcydiozy. Ponadto poprawia FCR i przyrosty masy ciała u ptaków. Niweluje niekorzystne działanie stresu cieplnego, mykotoksyn i poprawia jakość mięsa.

W poszukiwaniu nowych leków

Na całym świecie dąży się do ograniczenia stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, zwłaszcza w roli tak zwanych stymulatorów wzrostu. Nadmierne ich zużycie grozi opornością patogennych bakterii, które stanowią realne zagrożenie dla zdrowia i życia zwierząt i ludzi. Komercyjna produkcja drobiu na dużą skalę jest jednak niemożliwa bez pewnych środków leczniczych oraz poprawiających odporność i przyrosty ptaków.

W związku z tym prowadzi się wiele badań nad zastosowaniem prebiotyków, probiotyków i różnych roślin leczniczych w roli zastępców tradycyjnych antybiotyków i stymulatorów wzrostu w chowie i hodowli drobiu. Jedną z najbardziej obiecujących pod tym względem roślin jest kurkuma (Curcuma longa). Stosuje się ją obecnie przede wszystkim w roli przyprawy, barwnika oraz konserwanta żywności. W wielu częściach świata używa się jej również jako tradycyjny lek na wiele dolegliwości. Nawet w Europie jest częstym składnikiem wielu popularnych suplementów diety.

Lecznicze właściwości kurkuma zawdzięcza zawartości dużej ilości związków fenolowych - kurkuminy i jej pochodnych. Są to bioaktywne substancje nadające roślinie charakterystyczną żółtą barwę i mające działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W badaniach wykazano, że mogą również działać bakteriobójczo, przeciwpasożytniczo i niwelować niszczące działanie mykotoksyn. To wszystko sprawia, że kurkuma ma ogromny potencjał jako funkcjonalny dodatek do paszy dla drobiu.

Zabójcza dla patogenów

W licznych eksperymentach wykazano, że dodatek sproszkowanej kurkumy do paszy dla drobiu może skutecznie pomagać zwalczać bakteryjne infekcje. Przykładowo dodatek 0,5% kurkumy w diecie brojlerów zmniejszał w ich jelitach poziom bakterii Escherichia coli. Stwierdzono również, że dodatek 1% sproszkowanej kurkumy w paszy hamował kolonizację jelit u zainfekowanych piskląt wysoce patogenną bakterią Salmonella typhimurium.

Kurkuma, suplementowana w paszy w dawce 0,2% skutecznie zmniejszała również ilość bakterii Clostridium perfringens w jelitach u kurcząt brojlerów. Bakteria ta jest odpowiedzialna za groźne martwicze zapalenie jelit u drobiu, powodujące wysoką śmiertelność i problemy z wydajnością.

Typowo laboratoryjne testy wykazały, że kurkuma może mieć ponadto potencjał do zwalczania infekcji wywołanych gronkowcami (Streptococcus pyogenes, S. aureus) oraz bakteriami z rodzai Enterococcus, Pseudomonas, Bacillus i Klebsiella. Ekstrakty z wysoką zawartością kurkumy mogą być skuteczne nawet przy zwalczaniu infekcji u drobiu wywołanych przez mykoplazmy (Mycoplasma spp.).

Za bakteriobójcze właściwości odpowiedzialna jest prawdopodobnie wspomniana wcześniej kurkumina. Eksperci uważają, że może niszczyć bakterie poprzez zakłócanie u nich ekspresjii genów, hamowanie podziału komórek, rozrywanie RNA i błony komórkowej.

Wykazano ponadto, że kurkuma jest skuteczna w zwalczaniu kokcydii z rodzaju Eimeria i ma podobny efekt kokcydiostatyczny co klasycznie stosowane leki. Przykładowo w jednym eksperymencie dodatek 3% proszku kurkumy miał podobny efekt leczniczy u ptaków, co podawanie salinomycyny.

Jako stymulator wzrostu

Stymulatory oparte na antybiotykach sypanych do paszy dla zwierząt są już od dawna zakazane na terenie Unii Europejskiej. W dalszym ciągu stosuje się je jednak m.in. w Stanach Zjednoczonych. W kilku eksperymentach przetestowano kurkumę w roli typowego stymulatora wzrostu dla brojlerów – i porównano jej działanie z klasycznymi antybiotykami.

W jednym z nich dodatek 0,1% sproszkowanej kurkumy w diecie brojlerów od 1 do 35 dnia chowu skutkował podobnym spożyciem paszy, przyrostami masy ciała i wartościami FCR (współczynnika konwersji paszy), co dodatek 500 ppm wirginamycyny – typowego antybiotykowego stymulatora wzrostu.

Inne eksperymenty wykazały, że suplementacja sproszkowanej kurkumy w dawce 0,5-1% może poprawiać przyrosty masy ciała i FCR u brojlerów. Skuteczność kurkumy w tej roli różniła się jednak między badaniami – co mogło wynikać ze stosowania innych diet podstawowych, wykorzystania innych ras brojlerów i różnej długości trwania eksperymentów.

Poprawia spożycie paszy, łagodzi stres

Sproszkowana kurkuma może poprawiać spożycie paszy u brojlerów w warunkach stresu cieplnego. W jednym z badań obserwowano poprawę spożycia paszy u brojlerów przebywających w wysokich temperaturach, gdy były karmione paszą z dodatkiem 0,2% kurkumy. W innych eksperymentach, w których podawano ptakom dodatek 0,5% lub 0,75% kurkumy, również stwierdzono poprawę spożycia paszy w warunkach stresu cieplnego.

Kurkuma może ponadto łagodzić niekorzystny wpływ toksycznych zanieczyszczeń w diecie. Wykazano, że u brojlerów spożywających paszę zanieczyszczoną 1 ppm aflatoksyny (jedną z mykotoksyn) kurkuma w stężeniu 0,5% poprawiała nieco wydajność i spożycie paszy. Inne badania sugerują, że kurkuma łagodzi szkodliwy wpływ mykotoksyn na wątrobę kurczaków.

Należy jednak przestrzec, że dodatek kurkumy większy niż 1% może mieć mało korzystny efekt i obniżać spożycie paszy u brojlerów.

Więcej o zwalczaniu stresu cieplnego u drobiu za pomocą żywienia: Jak chronić drób przed stresem cieplnym?

Wpływ na jakość mięsa

Stwierdzono, że suplementacja kurkumy w diecie kurcząt brojlerów korzystnie wpływa na jakość ich mięsa. W mięsie brojlerów, którym podawano kurkumę, wykrywano większe ilości surowego białka i mniejsze ilości trójglicerydów i nasyconych kwasów tłuszczowych.

W jednym z badań stwierdzono, że dodatek 0,6-0,8% kurkumy w diecie brojlerów zmniejszał zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie ud i piersi. W innym eksperymencie odnotowano poprawę koloru i pH mięsa u brojlerów, którym suplementowano kurkumę w warunkach stresu cieplnego. Mogło to wynikać z przeciwutleniających właściwości kurkuminy.

U brojlerów spożywających kurkumę pojawia się lekko żółtawa pigmentacja skóry, tłuszczu oraz mięsa. Co ciekawe, zawartość barwnika w mięsie chroni je przed utlenianiem, co może wydłużać jego świeżość.

 

Na podstawie:

Lagua, E., & Ampode, K. M. (2021). Turmeric powder: potential alternative to antibiotics in broiler chicken diets. J. Anim. Health Prod, 9(3), 243-253.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu