zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Roślinne substancje aktywne dla drobiu: które są skuteczne?

Martyna Frątczak

Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne, nazywane fitogenikami, to źródło biologicznie aktywnych związków, które budzą coraz większe zainteresowanie w przemyśle paszowym. Potencjalnie mogą zastępować antybiotyki i leki przeciwzapalne, wspierać procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych u zwierząt oraz poprawiać ich wyniki produkcyjne. Przyglądamy się fitogenikom mającym największy potencjał w chowie i hodowli drobiu.

Fitogeniki: nowe stymulatory wzrostu i leki?

Do fitogeników zaliczyć można cały szereg produktów pozyskiwanych z roślin, kategoryzowanych ze względu na wykorzystaną ich część (zioła i przyprawy), lub ze względu na sposób pozyskiwania substancji aktywnych (olejki eteryczne i różne typy ekstraktów).

Działanie fitogeników opiera się na metabolitach wtórnych wytwarzanych przez roślinę, zazwyczaj w celu obrony przed roślinożercami lub patogenami. Należą do nich terpenoidy, fenole (inaczej garbniki), glikozydy i alkaloidy. Skład i stężenie tych substancji bioaktywnych w danej roślinie różni się w zależności od jej pochodzenia, sezonu zbiorów, warunków klimatycznych, technik przetwarzania i warunków przechowywania.

Z tego względu mimo ich obiecującego działania cały czas stanowią wyzwanie dla producentów dodatków paszowych dla zwierząt. Coraz większe zainteresowanie tematem może jednak doprowadzić do optymalizacji pozyskiwania i wykorzystywania fitogeników.

W ostatnich latach fitogeniki zyskały na popularności jako naturalna alternatywa dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu w produkcji drobiu. Dodatki do pasz takich ziół i przypraw jak:

- tymianek
- oregano
- cynamon
- rozmaryn
- majeranek
- czosnek
- imbir
- zielona herbata
- kurkuma

okazały się skutecznie poprawiać FCR i przyrosty masy ciała u ptaków. Więcej na temat bardzo skutecznego działania na tym polu kurkumy można przeczytać tutaj: Kurkuma dla brojlerów: stymulator wzrostu i zastępca antybiotyków.

Chociaż działanie fitogeników na tym polu nie zostało jeszcze w pełni wyjaśnione, uważa się, że stymulacja wzrostu drobiu jest skutkiem ich przeciwdrobnoustrojowego działania i wspierania prawidłowego mikrobiomu. Należy jednak dodać, że w niektórych badaniach nie odnotowano korzystnych skutków wspomnianych dodatków. Prawdopodobnie wynikało to ze wspomnianych wyżej różnic w składzie fitogeników.

Substancje roślinne na lepszą wydajność produkcyjną

W badaniach naukowych wykazano, że poprawie przyrostów masy ciała u kurcząt brojlerów sprzyja suplementacja również takimi substancji pozyskiwanymi z roślin, jak:

- mentol (występujący np. w mięcie pieprzowej)
- anetol (spotykany w koprze i anyżu)
- eugenol (znajdowany w goździkach)
- tymol (uzyskiwanym z oregano)
- limonen (z cytrysów)

Działanie stymulujące wyniki produkcyjne brojlerów opisano również dla ekstraktu z japońskiej rośliny Achyranthes japonica, drzewa kadzidłowca Boswellia serrata, oraz dla ekstraktu z wytłoków oliwek.

Pozytywny wpływ na wydajność produkcyjną uzyskiwano również u niosek, którym podawano:

- tymol
- aldehyd pozyskiwany z cynamonu
- olejek anyżowy
- olejek miętowy
- ekstrakt z arbuza
- ekstrakt z drzewa herbacianego

W kilku innych badaniach oceniono wpływ suplementacji nasion czarnuszki na zdrowie i wyniki brojlerów, przepiórek oraz kur niosek. Chociaż niektórzy naukowcy nie znaleźli żadnego efektu czarnuszki, inni odnotowali poprawę wydajności produkcyjnej u badanych ptaków. Nasiona czarnuszki zawierają bogactwo biologicznie czynnych związków chemicznych, a także witamin i minerałów.

Na poprawę strawności paszy

Przeprowadzono liczne badania w celu zbadania wpływu suplementancji fitogenikami na strawność paszy u kurcząt brojlerów i kur niosek, które przyniosły bardzo różne wyniki. Przykładowo nie stwierdzono, aby strawność paszy poprawiała się u ptaków w efekcie suplementancji z wykorzystaniem ekstraktów z liści oliwnych (bogatych w polifenole), czy z wytłoków oliwnych.

Lepsze efekty, widoczne w zwiększeniu strawności tłuszczu, białka i fosforu, zaobserwowano suplementując mieszankę karwakrolu (substancji występującej m.in. w tymianku i kminku), aldehydu cynamonowego i ekstraktu z papryki lub mieszankę tymolu i limonenu.

U kur niosek strawność białka, energii i fosforu poprawiała się w wyniku suplementacji olejkiem miętowym, tymolem i aldehydem cynamonowym. Naukowcy uważają, że fitogeniki mogą poprawiać strawność paszy poprzez co najmniej kilka mechanizmów, takich jak: stymulacja apetytu, wydzielania śliny, wytwarzania śluzu jelitowego, kwasów żółciowych i poprawa aktywności enzymów trawiennych. Fitogeniki mogą mieć ponadto pozytywny wpływ na kondycję jelit.

W eksperymentach stwierdzono, że dodatki roślinne zawierające karwakrol, tymol, eugenol i piperynę (związek pozyskiwany z pieprzu), ekstrakt z liści zielonej herbaty i granatu pozytywnie wpływają na mikrobiom w różnych częściach jelit, promując wzrost pozytywnych bakterii i hamując wzrost patogenów. Zdrowy mikrobiom układu pokarmowego u ptaków zawsze będzie przekładał się na ich lepszą zdrowotność i wykorzystanie składników odżywczych.

Stymulacja odporności i mniej antybiotyków

Wiele badań poświęca się możliwości wykorzystania fitogeników do poprawy odporności ptaków na różne infekcje. Stwierdzono, że największy potencjał pod tym względem mogą mieć substancje uzyskiwane z:

- mniszka lekarskiego
- gorczycy
- krokosza barwierskiego
- ostu
- grzybów shiitake i reishi

W badaniach na hodowlach komórkowych drobiu stwierdzono, że ekstrakty z wymienionych roślin stymulowały aktywność komórek odpornościowych. Działanie ekstraktów w modulowaniu układu odpornościowego zostało też poparte kilkoma badaniami przeprowadzonymi na żywych ptakach.

Niezwykle efektywne we wspieraniu walki z infekcjami u ptaków okazały się również substancje aktywne zawarte w kurkumie. Pewien potencjał ma również papryka. Fitogeniki mogą sprawdzać się także we wspieraniu odporności drobiu na niekorzystne warunki środowiska, o czym więcej pisaliśmy tutaj: Jak chronić drób przed stresem cieplnym?

Czy rośliny mogą poprawić jakość mięsa i jaj?

Wciąż niewiele wiadomo, czy możliwa jest efektywna poprawa jakości mięsa drobiowego i jego trwałości dzięki suplementancji ptaków fitogenikami. Niektórzy naukowcy stwierdzili, że na tym polu słabo wypada działanie karwakrolu, tymolu oraz aldehydu cynamonowego.

Jednak w innych badaniach dodatek do paszy drobiu nasion czarnuszki, kurkumy, lub mieszanki kuruminy (pozyskiwanej z kurkumy), karwakrolu, tymolu oraz aldehydu cynamonowego poprawił zawartość w mięsie antyoksydantów, dzięki czemu tłuszcz zawarty w mięsie był mniej podatny na utlenianie.

Stwierdzono, że fitogeniki mogą mieć znaczący wpływ na jakość jaj. Suplementacja mieszanki ziołowej złożonej z olejku miętowego i ekstraktu z pokrzywy u kur niosek zwiększała grubość skorupek jaj. Mogło to wynikać z dobroczynnego wpływu fitogeników na strawność paszy i metabolizm wapnia u kur niosek.

W innych eksperymentach stwierdzono, że dodatek do paszy niosek czarnuszki, czerwonej papryki, anyżu, mąki z wytłoków winogron i kurkuminy wpływał na wyższą zawartość antyoksydantów w jajach. Dzięki temu wydłużył się ich okres przydatności do spożycia. Niektóre fitogeniki, m.in. substancje pozyskiwane z pokrzywy, mogą być pomocne również w manipulowaniu składem kwasów tłuszczowych w jajach.

 

Więcej na temat wpływu substancji roślinnych na zdrowie i kondycję drobiu można przeczytać w ogólnodostępnym źródle:

Abdelli, N., Solà-Oriol, D., & Pérez, J. F. (2021). Phytogenic Feed Additives in Poultry: Achievements, Prospective and Challenges. Animals, 11(12), 3471.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu