Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Drób jest wciąż głównym źródłem Salmonelli dla człowieka. Dlaczego?

Martyna Frątczak

Surowe mięso drobiowe jest jedną z głównych przyczyn zatrucia Salmonellą, które dotyka co roku tysiące osób na całym świecie. Dlaczego od 20 lat się to nie zmienia?

Istnieje ponad 2600 serotypów, czyli podgrup, bakterii Salmonella, które różnią się zdolnością wywoływania chorób u ludzi. Większość z nich nie stanowi dla nas zagrożenia. Badanie przeprowadzone niedawno przez University of Illinois pokazuje, że za większość zatruć bakteriami Salmonella odpowiada tak naprawdę niewielka liczba produktów z mięsa drobiowego.

Problem w tym, że są one skażone bardzo zjadliwymi szczepami Salmonelli. Naukowcy sugerują, że działania w przemyśle drobiowym powinny skupić się na wykrywaniu i zapobieganiu skażenia właśnie tymi odmianami bakterii.

Jeden z autorów badania, Matt Stasiewicz, skomentował: "Przez ostatnie 20 lat przemysł drobiowy wykonał naprawdę dobrą robotę, zmniejszając częstotliwość występowania Salmonelli u drobiu. Jednak liczba osób, które chorują z powodu tych patogenów, nie zmalała. Departament Rolnictwa USA rozważa zmiany w regulacjach dotyczących Salmonelli na podstawie poziomu i serotypu, a nasze badania wspierają te działania."

 

brojlery biale poidla cenyrolnicze pl

Na podstawie:

timesnownews.com

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: