kojs

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Witamina B6 obniża stres cieplny u brojlerów

Martyna Frątczak

Brojlery kurze są wyjątkowo podatne na stres cieplny, który negatywnie wpływa na ich zdrowie i wyniki produkcyjne. Najnowsze badania pokazują, że w walce z wysokimi temperaturami ptakom może pomóc witamina B6. Okazała się skuteczna w poprawie kondycji i przyrostów masy ciała u brojlerów.

Wyzwanie dla hodowców

Współczesna hodowla drobiu stoi przed licznymi wyzwaniami, z których jednym jest stres cieplny u ptaków. Jest to problem szczególnie dotkliwy w cieplejszych miesiącach roku, kiedy temperatury otoczenia zaczynają wykraczać poza optymalne dla drobiu. W odpowiedzi na stres cieplny w organizmie ptaków następują reakcje, które mogą negatywnie wpływać na ich zdrowie, wydajność i jakość mięsa.

Brojlery kurze są wyjątkowo podatne na stres cieplny z powodu szybkiego tempa przemiany materii i gęstego upierzenia, co ogranicza ich zdolność do oddawania ciepła. Przy temperaturze powyżej 30°C u ptaków zaczyna dochodzić do zaburzeń w termoregulacji. Organizm brojlerów uruchamia wtedy różne mechanizmy obronne. U ptaków następuje wtedy zwiększona częstość oddechów (dyszenie) i rozszerzenie naczyń krwionośnych w celu schłodzenia ciała. Jednak te reakcje niosą za sobą koszty fizjologiczne – zmniejszenie apetytu, osłabienie układu odpornościowego oraz spadek wydajności produkcyjnej.

Pod wpływem stresu cieplnego brojlery mogą również doświadczać zaburzeń metabolicznych, co prowadzi do zmniejszenia przyrostów masy ciała, obniżenia jakości ich mięsa oraz pogorszenia ogólnej kondycji ptaków. W konsekwencji, stres cieplny może prowadzić do zwiększonej śmiertelności w stadzie oraz zmniejszenia opłacalności produkcji.

Dieta w walce ze stresem cieplnym

Aby zapobiec stresowi cieplnemu u ptaków – i jego negatywnym konsekwencjom – można podjąć szereg kroków. Należą do nich zadbanie o warunki termiczne w kurniku przez odpowiednią wentylację, jak również instalację systemów zraszania i zamgławiania. Ze stresem cieplnym można walczyć również poprzez żywienie. Składniki odżywcze wpływają na metabolizm ptaka i jego zdolności do radzenia sobie z wysokimi temperaturami.

Do standardowych strategii żywieniowych, które obniżają stres cieplny ptaków należą:

  • ograniczanie ilości zadawanej paszy
  • zwiększanie udziału tłuszczu w paszy
  • suplementacja witamin E, A, C
  • suplementacja minerałów: cynku, chromu i selenu
  • dodatek aktywnych substancji roślinnych, takich jak kurkumina (obecna w kurkumie)

Więcej informacji na ich temat można znaleźć tutaj: Jak chronić drób przed stresem cieplnym? Najnowsze badania naukowe pokazują, że bardzo skuteczna w redukcji stresu cieplnego u kurcząt brojlerów jest również witamina B6. Eksperyment, w którym ptaki otrzymywały jej suplementację przyniósł bardzo obiecujące wyniki.


agroferm2024 p

 

agroferm2024 p

W jaki sposób pomaga witamina B6?

Witamina B6, znana również jako pirydoksyna, jest jednym z kluczowych składników diety drobiu (jak również i ludzi), niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w komórkach ciała, w tym w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Odgrywa również rolę w produkcji neuroprzekaźników, które wpływają na funkcje układu nerwowego.

Badania wykazały, że witamina B6 może odgrywać istotną rolę w redukcji skutków stresu cieplnego u brojlerów. Przede wszystkim ułatwia ona zajście procesów w komórkach ciała, które pomagają ptakom radzić sobie z nadmiernym ciepłem. Wspomaga produkcję czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu, a także uczestniczy w regulacji poziomu hormonów stresu, takich jak kortyzol.

Ponadto, witamina B6 wspiera działanie układu odpornościowego. Jest to kluczowe w sytuacji stresu cieplnego, gdy organizm brojlerów jest bardziej podatny na infekcje. Badania dowodzą, że suplementacja witaminy B6 może zwiększać odporność ptaków na infekcje bakteryjne i wirusowe, co przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności w stadzie.

Eksperyment potwierdzający skuteczność witaminy B6

W niedawno przeprowadzonych badaniach nad wpływem witaminy B6 na stres cieplny u drobiu, przeprowadzono eksperyment na grupie 240 brojlerów. Ptaki podzielono na grupy, z których jedna przez okres chowu była karmiona standardową dietą, a inne otrzymywały dodatkowo witaminę B6 w różnych dawkach. Wszystkie grupy były wystawione na stres cieplny, w warunkach, gdzie temperatura otoczenia wynosiła ponad 30°C.

Wyniki eksperymentu jednoznacznie wskazały, że brojlery z grupy suplementowanej witaminą B6 miały wyraźnie lepsze parametry zdrowotne i produkcyjne w porównaniu do grupy kontrolnej. Ptaki te spożywały większe objętości paszy, jak również efektywniej ją wykorzystywały (miały lepszy FCR). Wykazywały wyższe średnie przyrosty masy ciała i końcową masę ciała. Co istotne, poziom hormonów stresu, takich jak kortyzol, był znacznie obniżony u ptaków suplementowanych witaminą B6, co wskazuje na jej rolę w regulacji odpowiedzi stresowej.

Naukowcy stwierdzili ponadto, że brojlery, które otrzymywały witaminę B6 miały lepszą kondycję jelit i optymalny skład mikrobiomu, a więc bakterii zasiedlających układ pokarmowy. To niezwykle ważny wynik. Zdrowie jelit u drobiu bezpośrednio przekłada się na ich zdolności do wykorzystania paszy, jak również odporność.

Zastosowanie witaminy B6 w praktyce

Aby witamina B6 mogła efektywnie redukować stres cieplny u brojlerów, konieczne jest jej odpowiednie dawkowanie oraz monitorowanie warunków środowiskowych w kurnikach. W cytowanych badaniach za skuteczną dawkę uznano 12 mg/kg paszy dziennie. Suplementacja witaminy B6 powinna być jednak dostosowana do specyficznych potrzeb brojlerów, uwzględniając takie czynniki jak wiek ptaków, intensywność hodowli oraz panujące warunki klimatyczne. Najlepiej ustalić ją w konsultacji z lekarzem weterynarii opiekującym się stadem.

brojlery kury kilka sztuk cenyrolnicze pl Wprowadzenie witaminy B6 do diety brojlerów może być jedynie częścią szerszej strategii zarządzania stresem cieplnym. Oprócz suplementacji, ważne jest utrzymanie optymalnych warunków w kurnikach, takich jak odpowiednia wentylacja, kontrola temperatury oraz zapewnienie ptakom dostępu do świeżej wody. Hodowcy powinni również monitorować zachowanie ptaków i reagować na pierwsze oznaki stresu cieplnego, takie jak przyspieszenie oddechów czy spadek aktywności.

 

Cytowane badania:

Ouyang, Jingxin, et al. "Dietary vitamin B6 supplementation alleviates heat stress-induced intestinal barrier impairment by regulating the gut microbiota and metabolites in broilers." Poultry Science (2024): 104202.

 

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu