Króliki to zwierzęta tradycyjnie utrzymywane w gospodarstwach, przy domach w małych miejscowościach, dobudówkach, nawet w ogrodach. Są amatorzy króliczego mięsa i tacy, którzy z założenia go nie jedzą. Od lat trwa moda na utrzymywanie miniaturek królików, które poniekąd zastępują pupila w postaci psa lub kota. Obojętnie czy królik biega po pokoju, czy leży na talerzu, zna i lubi go każdy. Jednak okazuje się, że oficjalny zakup króliczego mięsa nie jest taki łatwy. Gdzie kupić mięso z królika? Czy można zarobić na hodowli królików? Jakie są ceny?
- Mięso królicze jest smaczne i zdrowe, w smaku podobne trochę do kurczaka. Serdecznie polecam! - mówi redakcji dietetyk - Piotr Szrajbrowski. Ze względu na docenienie właściwości prozdrowotnych mięsa króliczego po II Wojnie Światowej zaobserwowano największy rozwój hodowli królika, a od roku 1980 nastąpił spadek produkcji, aż do częściowego zahamowania ze względu na nieopłacalność. Spadła liczba gospodarstw zajmujących się produkcją królików. „Aktualnie nie ma informacji o potencjale i skali produkcji oraz zamierzeniach osób zainteresowanych rozwojem fermowej lub zagrodowej produkcji żywca króliczego na większą skalę” - czytamy w monografii pt. Technologia produkcji żywca króliczego w warunkach podwyższonego standardu dobrostanu zwierząt, autorzy: Zdzisław Kryński, Leszek Gacek, Władysław Kołodziej, Dorota Kowalska. „Obecnie produkcja królików rzeźnych zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Wynika to z chęci pozyskania nowych źródeł dochodu. Dotyczy to szczególnie rolników, którzy nie posiadają dużych areałów ziemi, ale mają wolne pomieszczenia gospodarskie i niewykorzystane zasoby pracy” - twierdzą autorzy opracowania, specjaliści z Instytutu Zootechniki, Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.
Właściwości prozdrowotne
W Polsce spożycie mięsa z królika nie jest duże w porównaniu z innymi krajami, a ok. 90% rodzimej produkcji przeznaczona jest na eksport. W społeczeństwie wciąż funkcjonują uprzedzenia w stosunku do jedzenia mięsa z królika, które często kojarzone jest z biedą lub żywą domową maskotką-przyjacielem rodziny. Polacy mają też inne przyzwyczajenia kulinarne. Spożywamy przeważnie wieprzowinę i drób. Dietetycy polecają mięso z królika ze względu na to, że jest delikatne, odtłuszczone, lekkostrawne, o wysokich wartościach odżywczych i o wyśmienitym smaku. Często poleca się je alergikom, dzieciom (już od 6. miesiąca życia), osobom starszym, niedożywionym i z chorobami sercowo-naczyniowymi, również kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Cennym jest to, że mięso z królika nie wywołuje reakcji alergicznych, dlatego jest najbezpieczniejszym mięsem dla alergików oraz osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Mięso z królika zaliczane jest do mięs białych, łatwostrawnych, delikatnych i soczystych. Ugotowane dostarcza 114 kcal/100 g. Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu. Ilość białka wynosi aż 20 do 25% (wołowina i wieprzowina zawierają ok. 15%, kurczak ok. 20%). Aż 90% białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez organizm człowieka, co jest jego wielkim walorem. Mięso królicze dostarcza małą ilość puryn, dlatego zalecane jest chorym na dnę moczanową.
Mięso z królika zawiera tylko 3 -6% tłuszczu, co wpływa na jego niewątpliwe właściwości kulinarne, kruchość i soczystość. Ze względu na zawartość kwasu linolenowego powoduje obniżenie podatności tworzenia skrzepów krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów i chorób sercowo-naczyniowych. Mięso z królika zawiera niewielką ilość cholesterolu (35-50 mg/100 g), dla porównania w wołowinie jest go 45-60 mg/100 g.
Możliwości zakupu i ceny
Znając właściwości prozdrowotne prozdrowotne mięsa króliczego i przekonując się do jego konsumpcji, pozostaje nam tylko zakup. Warto rozejrzeć się w sieciach popularnych marketów, można kupić od sąsiada i na targu lub w poszukiwaniu mięsa z królika trafić do sklepu ze zdrową żywnością. Jednak czy zawsze jest w sprzedaży? Jeśli tak, to w jakiej cenie?
Sprawdziliśmy dostępność i ceny mięsa z królika w kilku miejscach. Oto co udało nam się ustalić:
Netto - Czasem mięso z królika jest w promocji, wśród artykułów w gazetce. W bieżącej gazetce go nie ma. Również okresowo dostępne jest w markecie. Osobno bywa na stoiskach mięsnych u podnajemców. (25.11.2021)
Sklep Zdrowe Mięso - Poznań, ul. Poznańska Nie zawsze jest dostępny. Obecnie jest w sprzedaży w postaci comberków z królika, które mają cenę 57 zł/ kg. (25.11.2021)
Lidl - Produkt jest dostępny w postaci świeżej tuszy królika, sprzedawanej w cenie 25 zł/kg. (25.11.2021)
Stokrotka - Nie prowadzi sprzedaży mięsa z królika.
Organic24.pl - W sprzedaży znajduje się polędwica/filety z królika, w cenie 44,95 zł/500g - 2 szt. (25.11.2021)
W jednej z ubojni królików słyszymy, że cena skupu królika w tym roku cały czas rosła od 8,00 do 8,80 zł i wzrost cen skupu cały czas ma się utrzymywać.
Ubojnia
Największą ubojnią w kraju jest Firma Borowczyk s.c. Ubojnia Królików, która znajduje się w Gostyniu, w województwie wielkopolskim. Oprócz niej w kraju jest tylko kilka innych, mniej liczących się ubojni królików. Firma sprzedaje mięso na rynek polski i zagraniczny. Rynek polski stanowi 60% zbytu, a zagraniczny 40%. Towar ubojni jest dostępny w wielu sieciach handlowych, hurtowniach i mniejszych sklepikach lub targowiskach.
Właściciel Zbigniew Borowczyk mówi redakcji, że jego ubojnia jest w stanie przyjąć w tej chwili wszystkie dostarczane króliki mięsne. - Należy wiedzieć, że tzw. szarych królików nie skupujemy. Każdy przyjęty przez nas królik musi być zarejestrowany i utrzymywany pod nadzorem weterynarza. Oprócz ogólnego stanu zdrowia bardzo ważny jest dobrostan zwierząt. Wszystkie króliki, które skupujemy od hodowców podlegają selekcji, w której odrzuca się sztuki ze wszelkimi, nawet z najmniejszymi symptomami chorób - mówi Właściciel Ubojni Królików Zbigniew Borowczyk.
Zdjęcie udostępnione przez Ubojnię Królików Zbigniew Borowczyk.
Mięso królicze jest bardzo zdrowe, ale też drogie. Wynika to z długiego okresu chowu, który wynosi aż 85 dni. W tej chwili nie ma w kraju wielu dużych producentów mięsa króliczego. Króliki utrzymywane są w klimatyzowanych dużych halach, gdzie temperatura wynosi 20 0C i skarmiane są gotowymi mieszankami. Pan Borowczyk mówi o królikach, że to delikatne zwierzęta, bardzo podatne na choroby.
Ciekawym jest oznakowanie etykiet z króliczym mięsem, gdyż dzięki rejestracji można sprawdzić po numerze ewidencyjnym, z której hodowli pochodzi mięso od królika wkładanego na nasz talerz. - W hodowli królików czystość i porządek do podstawa. Odpowiednie warunki utrzymania i karmienie zwierząt przekładają się na jakość mięsa - mówi nam Zbigniew Borowczyk, podkreślając istotę warunków dobrostanowych.
W Gostyniu dowiadujemy się o nowym sposobie hodowli królików, zwanym „królik szczęśliwy”. Szczęśliwe króliki to takie, które są utrzymywane w warunkach o podwyższonych standardach - dużych klatkach, wyściełanych sianem. Zwierzęta posiadają do dyspozycji półeczki, na które mogą wskakiwać, a nawet zabawki. Mięso ze szczęśliwych królików jest droższe niż z tych utrzymywanych w sposób tradycyjny.
Właściciel Ubojni Królików z Gostynia twierdzi, że ewidencja i kontrola weterynaryjna zwierząt nie są tak trudne jak się o tym powszechnie mówi, a często niepotrzebnie zniechęcają producentów. - Bardzo zachęcam rolników do hodowli królików - mówi na koniec rozmowy Właściciel Ubojni Królików Zbigniew Borowczyk.
Hodowla i zyski z hodowli rasowych królików
Rasy królików podzielone są według masy ciała na duże, średnie, małe i miniaturowe. W kraju najpopularniejsza jest hodowla królików mięsnych, należących do ras średnich.
Wśród ras znajdują się np.:
- króliki duże - belgijski olbrzym, francuski baran i olbrzym srokacz;
- rasy średnie - biały nowozelandzki, czerwony nowozelandzki, kalifornijski, duński biały, termondzki biały i francuski srebrzysty;
- rasy małe: podpalany, holenderski i rex.
Popularne są też króliki miniaturowe.
Hodowców rasowych królików zrzesza Krajowy Związek Hodowców Królików, którego siedzibą jest Kostrzyn. W Związku dowiadujemy się, że zrzeszeni hodowcy utrzymują króliki wystawowe, które często docelowo i tak „lądują na talerzu”. Mięso z królików wystawowych hodowcy wykorzystują dla własnych potrzeb lub do dystrybucji wśród znajomych i sąsiadów. Cena takiego królika wynosi 25-35 zł/kg.
Docieramy do hodowcy królików nowozelandzkich czerwonych, który prowadzi ich sprzedaż do dalszej hodowli. Królik kosztuje u hodowcy 150-200 zł za zwierzę w wieku 7-8 miesięcy, a dorosłe 400 zł. Właściciel hodowli z Gniezna posiada 18 oczek (boksów z królikami). Dzieli się z redakcją informacją, że jego miesięczny zysk z hodowli wynosi ok. 3000 zł. Młody człowiek zarabia na życie poprzez hodowlę królików i pszczół. Twierdzi, że czerpie z tego co robi zadowalający dochód, a to czym się zajmuje jest jego ogromną pasją.