kojs

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Pozostałe zwierzęta hodowlane

Rasa popeliańska biała- jedna z nielicznych ras wyhodowanych w Polsce

Powstanie tytułowej rasy możemy zawdzięczać prof. Kamińskiemu. Prace hodowlane były prowadzone początkowo w roku 1950, w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Chorzelowie, a od roku 1955 kontynuowane w Zakładzie Doświadczalnym Polskiej Akademii Nauk w Popielnie oraz w Jastrzębcu. Po wielu latach selekcji, w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku, króliki popielniańskie uznano za rasę.

Czytaj więcej...

Uzasadnione obawy ministra

W związku z wczorajszą wypowiedzią ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który zapowiedział wycofanie się z zakazu hodowli zwierząt na futra i poddanie istniejących ferm certyfikacji, Stowarzyszenia Otwarte Klatki sformułowało stanowisko w tej sprawie.

Czytaj więcej...

Rasy rodzime koni w Polsce

Rasy rodzime koni w Polsce objęte są ochroną zasobów genetycznych. Celem tego jest utrzymanie ich różnorodności biologicznej poprzez zachowanie i zwiększenie liczebności populacji ras zagrożonych, utrzymanie na odpowiednim poziomie zmienności genetycznej oraz zachowanie specyficznych cech fenotypowych i genotypowych charakterystycznych dla danej rasy.

Czytaj więcej...

Mieszkańcy sceptyczni wobec ferm zwierząt futerkowych w Polsce

Stowarzyszenie Otwarte Klatki – jedna z organizacji walczących o uchwalenie nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, przewidującej m. in. zakaz hodowli zwierząt futerkowych – zaprezentowało wyniki raportu dotyczącego stosunku mieszkańców okolic ferm futrzarskich do tego rodzaju inwestycji. Większość mieszkańców miejscowości, w których prowadzona jest hodowla, opowiada się za nowelizacją ustawy.

Czytaj więcej...

Królik to nie tylko mięso

Marta Bykowska

W ciągu kilkudziesięciu lat na całym świecie hodowla królików uległa poważnym zmianom. Największym producentem surowca króliczego jest Azja, w Chinach produkuje się ponad 735 000 ton mięsa, co stanowi 40 % światowej produkcji. Jednak w tym kraju oprócz produkcji brojlerów rzeźnych, popularna jest hodowla królików w kierunku wełnistym. W tym celu użytkuje się króliki angorskie, a pozyskane z nich mięso jest produktem ubocznym. W Polsce, w latach 80. ubiegłego wieku systematycznie malała hodowla królików na cele futrzarskie, na korzyść brojlerów rzeźnych. Z końcem lat 90. pojawiły się jednak króliki rexy, które użytkuje się głównie w kierunku futrzarskim. Obecnie hodowla królików jest ukierunkowana głównie na mięso, a produkcja o kierunku użytkowym futrzarskim została zahamowana.

Czytaj więcej...

Szynszyla jako gatunek zwierzęcia futerkowego

Szynszyla mała to gatunek z rodziny szynszylowatych (Chinchillidae). Jest to gryzoń roślinożerny, żyjący w stadach. Szynszyle występowały naturalnie w wysokich partiach Andów, na granicy Chile, Boliwii i Peru. Ze względu na swoje miękkie, delikatne i puszyste futro stały się obiektem zainteresowania myśliwych. Intensywne pozyskiwanie tych gryzoni ze środowiska naturalnego spowodowało prawie całkowite ich wyginięcie i wpisanie szynszyli małej na listę gatunków skrajnie zagrożonych.

Czytaj więcej...

Czy wszystkie programy poprawiają poziom dobrostanu królików?

W ostatnich kilkunastu latach można zaobserwować rozwój zainteresowania tematyką dobrostanu zwierząt. Ogromne znaczenie dla podjęcia tej tematyki był raport opracowany przez komisję Brambella w 1965 roku. Zawiera on postulat, który przyznaje zwierzętom udomowionym przez człowieka „pięć wolności” (wolność od głodu i pragnienia; wolność od urazów psychicznych i bólu; wolność od ran i chorób; wolność od stresu; wolność do wyrażania naturalnego zachowania się).

Czytaj więcej...

Rasy średnie królików, produkcja mięsa

Mięso królika z roku na rok zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. W zależności od kierunku użytkowania, wszystkie rasy królików możemy podzielić na: mięsne, mięsno-futerkowe, futerkowe i wełniste. Największym producentem surowca mięsnego jest Azja, w Chinach produkukowane jest ok. 40% światowej produkcji.

Czytaj więcej...

Robotyczna pszczoła w rolnictwie

drony zapylające rośliny
fot. pixabay.com

Walmart chce zbudować robotyczne pszczoły. Mówi się, że amerykański gigant handlu detalicznego złożył kilka wniosków patentowych na różne samoloty, zwłaszcza te przydatne w rolnictwie.

Czytaj więcej...

Hodowla norek – Polska jako II producent w Europie

Polska zaraz po Danii jest jednym z czołowych producentów skór norek (Tab.1.) produkując ok. 8,5 mln skór rocznie. W roku 2016 eksport surowych skór futrzarskich wyprodukowanych w Polsce wyniósł 1,7 mld złotych, co uplasowało Polskę na drugim/ trzecim miejscu na świecie pod względem produkcji.

Czytaj więcej...

Rozwój hodowli królików w Polsce

W Polsce z roku na rok można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem króliczym. Współczesny konsument zwraca uwagę na to, co je, ceni wysoką wartość odżywczą mięsa i jego jakość. W Polsce nie ma tradycji spożywania mięsa króliczego, dane są bardzo zróżnicowane, ale według wszystkich autorów zajmujących się badaniem tego surowca kształtuje się ono na niskim poziomie.

Czytaj więcej...

Dodatki w żywieniu królików – pasze znane oraz przyszłościowe

Restrykcyjna zmiana pasz w żywieniu królików jest ryzykowna, ponieważ zwierzęta te mają bardzo wrażliwy przewód pokarmowy. W hodowli królików, poszukuje się pasz, dzięki którym uzyska się pożądany efekt, czyli szybkie przyrosty przy stosunkowo niskim zużyciu paszy. Żywienie dorosłych już zwierząt powinno być uzależnione od ich aktualnego stanu zdrowotnego (fizjologicznego) i produkcyjności. Mieszanki muszą być produkowane ze składników o najwyższej jakości, powinny być odpowiednio zbilansowane.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu