kojs

kps

CenyRolnicze
23 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9394 EUR EUR - 4.2699 GBP GBP - 5.0113 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


22.05.2024 13:57 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,00 zł/kg, średnia: 8,50 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

22.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 259,25 (+0,88%), kukurydza CZE24: 218,00 (-1,69%), rzepak SIE24: 488,00 (+1,83%)

21.05.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, podlaskie, sokólski, 16-150, tel.: 608 521 742

20.05.2024 SPRZEDAM 26 BYKÓW, mięsny, 780 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 510 232 873

19.05.2024 SPRZEDAM 20 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 698 369 703

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Minister ogłasza nabór wniosków o pomoc na refundację wydatków na bioasekurację

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, iż od dnia 6.08.2021 r. do dnia 27.08.2021 r. producenci rolni, którzy prowadzą gospodarstwo rolne, w którym  utrzymywane są świnie  – mogą składać wnioski o udzielenie pomocy o charakterze pomocy de minimis w rolnictwie na refundację 50% wydatków poniesionych w danym roku kalendarzowym na zakup materiałów niezbędnych do prowadzenia bioasekuracji w gospodarstwie.

Czytaj więcej...

Rosja: produkcja mleka coraz mniej opłacalna

Rosyjscy producenci mleka odnotowują w ostatnim czasie bardzo niski poziom rentowności swoich zakładów. Powodem niekorzystnej sytuacji są wzrastające koszty produkcji przy obniżonych sztucznie przez rząd cenach produktów mlecznych na półkach sklepowych.

Czytaj więcej...

Biomasa Partner Group z nową stroną internetową dla produktów marki OnDry – pelletu ściółkowego dla zwierząt

Szczegółowe opisy, parametry techniczne trzech rodzajów pelletu ściółkowego oraz referencje ambasadorów marki OnDry, w tym m.in. hodowcy złotego medalisty mistrzostw świata ogiera Sonet, zawodników sportowych i właścicieli stajni, którzy polecają produkty marki OnDry. Tak w skrócie można opisać to, co znajdziemy na nowej stronie internetowej firmy Biomasa Partner Group z produktami OnDry – pelletu ściółkowego dla koni (OnDry Elite), drobiu (OnDry Chick), bydła i trzody chlewnej (OnDry Grand).

Czytaj więcej...

Wegańskie alternatywy nie są tak samo odżywcze jak mięso

Mimo wielu podobnych składników wymienionych na etykietach, mięso i jego roślinne alternatywy są zasadniczo różne pod względem odżywczym i nie powinny być traktowane na równi. To wnioski z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Duke University.

Do złudzenia podobne

“Zamienniki mięsa” wyprodukowane z roślin często smakują niemal jak prawdziwe mięso, a 13 składników wymienionych na ich etykietach, wśród nich witaminy, tłuszcze i białko, sprawiają, że wydają się tak samo odżywcze. Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez zespół badawczy z Duke University wykazały, że mięso i jego roślinne alternatywy są pod względem wartości odżywczej zasadniczo różne.

Producenci substytutów mięsa dokładają wszelkich starań, aby ich produkt roślinny jak najbardziej przypominał mięso. Jednym ze stosowanych trików jest dodatek leghemoglobiny – pozyskiwanej z soi cząsteczki, przypominającej hemoglobinę z krwi zwierząt, lub udające krew dodatki ekstraktów z buraków ćwikłowych, jagód i marchwi.

Ponadto produkt jest zagęszczany włóknami roślinnymi, tak, aby imitować konsystencję prawdziwego mięsa. Poziom białka w roślinnym produkcie zwiększany jest wyizolowanymi białkami roślinnymi z soi lub grochu. W niektórych roślinnych alternatywach znajdziemy również dodatek witaminy B12 i cynku, co ma odtwarzać wartość odżywczą mięsa.

Jednak wiele innych składników nie pojawia się na etykietach produktów – i właśnie nimi mięso i rośline alternatywy zasadniczo się różnią.

Kluczowe różnice w metabolitach

W najnowszym badaniu naukowcy porównali zawartość w mięsie i jego zamiennikach różnych metabolitów – składników, które są kluczowe dla procesów biochemicznych, przekazywania sygnałów między komórkami i wielu innych zdarzeń zachodzących w organizmie. Istnieje około 100 000 takich cząsteczek, a około połowa z nich pochodzi z naszej diety.

To właśnie tymi cząsteczkami zasadniczo różnią się mięso i jego zamienniki. Laboratorium metabolomiczne Duke Molecular Physiology Institute porównało 18 próbek popularnej alternatywy roślinnej z 18 próbkami mielonej wołowiny. Analiza wykazała, że ​​aż 171 ze 190 zmierzonych metabolitów różniło się między roślinnym substytutem mięsa, a wołowiną.

Wołowina zawierała 22 metabolity, których nie zawierał substytut roślinny. Substytut roślinny zawierał 31 metabolitów, których nie zawierało mięso. Największe różnice wystąpiły w aminokwasach, dipeptydach, witaminach, fenolach oraz różnych rodzajach nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kilka metabolitów, o których wiadomo, że są ważne dla zdrowia człowieka, znaleziono wyłącznie lub w większych ilościach w wołowinie, w tym kreatynę, anserynę, cysteaminę, glukozaminę, skwalen i kwas tłuszczowy omega-3. To składniki o ważnej roli fizjologicznej, przeciwzapalnej i stymulującej odporność.

Alternatywa roślinna zawierała kilka korzystnych metabolitów, których nie ma w wołowinie, takich jak fitosterole i fenole. Naukowcy podkreślają że roślinne alternatywy nie są złe czy szkodliwe, ale nie powinno się ich traktować jako prosty „zamiennik” dla mięsa w diecie.

 

Na podstawie:

Duke University. "Lab analysis finds near-meat and meat not nutritionally equivalent: Neither is good or bad, they are just not the same, authors say." ScienceDaily, 6 July 2021.

Hiszpania zastąpi Niemcy i Holandię w produkcji świń

Produkcja świń w Niemczech i Holandii od kilku lat wyraźnie spada. Powodem są utrudniająca hodowlę polityka dobrostanowa i środowiskowa, a także starzenie się populacji rolników i małe zainteresowanie branżą przez młodych ludzi. Pozycję państw w produkcji trzody chlewnej chętnie przejmuje Hiszpania, od kilku lat dynamicznie rozwijająca sektor wieprzowy.

Czytaj więcej...

Darmowe wizyty weterynarza dla rolników z Wielkiej Brytanii

W ramach nowego, rządowego programu w Wielkiej Brytanii hodowcom bydła, trzody chlewnej i owiec zaoferowane zostaną coroczne, darmowe wizyty lekarza weterynarii. Program ma na celu zmniejszenie występowania w kraju chorób zakaźnych i poprawę dobrostanu zwierząt, a także zwiększenie wydajności gospodarstw i zmniejszenie zużycia leków weterynaryjnych.

Czytaj więcej...

Rosja inwestuje 5 mld dolarów w fermy świń w Chinach

Jedna z największych rosyjskich firm rolniczych, RusAgro, zainwestowała w wart 5 miliardów dolarów amerykańskich projekt budowy kilku ogromnych ferm trzody chlewnej w Chinach, w prowincji Qingdao. Firma planuje dzięki temu produkować i sprzedawać w Chinach nawet 2 razy więcej wieprzowiny niż na rynku rosyjskim.

Czytaj więcej...

Wpływ temperatury na jakość i bezpieczeństwo mięsa w sklepach

Transport i przechowywanie żywności, szczególnie żywności szybko psującej się w obecnym czasie (ze względu na wysoką temperaturę) stanowi wyzwanie. Dynamicznie zmieniające się warunki (temperatura, zwiększona wilgotność, nasłonecznienie) zarówno w samochodach, jak i sklepach, mogą przyczynić się do obniżenia jakości zakupionych przez nas produktów, a nawet stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Poza odpowiednimi regulacjami prawnymi, które powinny zabepieczyć żywność oraz umożliwić swobodną wymianę towarów, najważniejsze jest zachowanie prawidłowych warunków, tak aby dać konsumentom poczucie bezpieczeństwa.

Czytaj więcej...

Bruksela: Polska poparła zakaz hodowli norek w Europie

Polska wraz z kilkoma państwami poparła notę, która wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań prowadzących do zaprzestania hodowli norek w Europie. - Po cichu Prawo i Sprawiedliwość nadal niszczy polskie rolnictwo, hodowlę i gospodarkę. Norki, trzoda, drób, za chwilę bydło. Warszawa wyjechała na wieś, czas by rolnicy wrócili do Warszawy, by zdążyć przed czwartą falą i drugą piątką – komentuje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Dieta dla świń w upalne dni. Jak walczyć ze stresem cieplnym?

Poza rozwiązaniami poprawiającymi warunki termiczne w chlewni, istnieją również strategie żywnościowe, pomagające świniom lepiej znosić niekorzystny klimat. Opierają się na zmianie proporcji włókna, tłuszczu i białka w paszy oraz suplementacji różnych składników. Które z nich są najbardziej obiecujące?

Czytaj więcej...

Hodowcy bez odszkodowań za wybicie stada

Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2021 r. przyjęła stanowisko w sprawie podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek. Członkowie Krajowej Rady wystosowali pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o zmianę podejścia do zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek polegającego na rezygnacji z wybijania i utylizacji zwierząt z zainfekowanych ferm na rzecz obejmowania tych ferm kwarantanną.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu