Bilans w handlu, mimo że cały czas dodatni (14,9 tys. ton) osiągnął historycznie najniższy poziom. Główną przyczyną tej sytuacji był spadek dostaw wołowiny do krajów starej 15-stki UE. Holandia (największy odbiorca niemieckiej wołowiny) sprowadził zaledwie 17,8 tys. ton (spadek o 37%). Eksport do Włoch i Francji obniżył się odpowiednio o 12% i 18%, natomiast w Hiszpanii i Grecji o 25% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Obroty w handlu zwiększyły się jedynie z Rosją, do ponad 7 tys. ton (+ 400%) i Szwajcarią (3,3 tys. ton, + 142%).
Jesli chodzi o największych eksporterów wołowiny do Niemiec, w III kwartale 2010 roku liderem nadal pozostaje Holandia. Zaraz za nią uplasowała się Dania (300% wzrost importu z tego kraju). Na ostatnim miejscu podium znalazła się Polska, z eksportem mięsa wołowego na poziomie 9 tys. ton.
Źródło: MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna, na podstawie FAMMU/FAPA