kps

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Koniec zakazu eksportu unijnej wołowiny do Japonii

Unijni komisarze Karel de Gucht ds. handlu, Tonio Borg ds. zdrowia i ochrony konsumentów oraz Dacian Ciolos ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, wspólnie wyrazili zadowolenie z ponownego otwarcia rynku japońskiego na eksport unijnej wołowiny.

Od 1 lutego br. Japonia zniosła embargo na eksport mięsa oraz produktów z wołowiny z Francji oraz z Holandii. Tym samym, zdaniem unijnych komisarzy, został wysłany sygnał do pozostałych krajów Wspólnoty o otwierających się możliwościach eksportowych na rynek japoński. Dotyczy to przede wszystkim tych krajów UE, które posiadają wysoki status bezpieczeństwa uznawany przez światową organizację ds. zdrowia zwierząt (OIE).

Ponadto zadaniem unijnych oficjeli otwarcie rynku japońskiego daje także ważne przesłanie dla partnerów Unii na dalekim wschodzie i w innych krajach świata, iż wołowina wyprodukowana we Wspólnocie jest całkowicie bezpieczna.

 

Unia oraz Japonia przygotowują się obecnie do negocjacji w sprawie porozumienia o wolnym handlu. Tym samym decyzja Japonii o zniesieniu embarga eksportowego na wołowinę, pokazuje, że eliminacja barier pozataryfowych na tym rynku jest możliwa do osiągnięcia. Należy także wspomnieć, że w tym samym czasie Unijny Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt poparł otwarcie rynku Wspólnoty na import z Japonii wołowiny oraz produktów z wołowiny, w tym z wołowiny „Kobe”.

 

Co istotne, mięsa „Kobe” w zasadzie w ogóle nie należy traktować jak zwykłej wołowiny przeznaczonej na steki. W kuchni traktowana jest ona jak rzadkiego rodzaju tuńczyk czy foie gras. Jest to najdroższy rodzaj wołowiny na świecie, pochodzący z mięsa krów rasy Wagyu, hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Surowe mięso wygląda jak oszronione z powodu intensywnej, równomiernej marmurkowatości. Podczas gotowania tłuszcz mięsa rozpuszcza się delikatnie, dając nieporównywalną z niczym głębię smaku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu