Zmniejszenie eksportu w stosunku m/m wynikało ze wzrostu popytu wewnętrznego, w szczególności na elementy z ćwierci przednich oraz ograniczonej podaży bydła przeznaczonego do uboju. Tym niemniej w pierwszych pięciu miesiącach 2013 r. Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 437,3 tys. ton wołowiny, tj. o 29% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Więcej brazylijskiej wołowiny trafiło do Hongkongu (wzrost o 131% do 84 tys. ton) oraz do Rosji (wzrost o 11% do 129,8 tys. ton).
Pomocne w utrzymaniu poziomu eksportu na wysokim poziomie jest osłabienie reala brazylijskiego, który obniżył się w stosunku do dolara amerykańskiego do pułapu najniższego od dwóch lat.
Warto przy okazji wspomnieć o rosnącym znaczeniu w eksporcie wołowiny z Brazylii mięsa halal. W ciągu ostatniej dekady wartość sprzedaży oraz wolumen eksportu tego rodzaju mięsa z Brazylii zwiększyły się odpowiednio o 447% oraz 76%. Udział mięsa halal w całym eksporcie wołowiny z Brazylii wzrasta i obecnie jego udział w handlu kształtuje się na poziomie około 33%.
W 2012 r. głównymi odbiorcami brazylijskiego mięsa halal były Egipt, Iran, Arabia Saudyjska, Liban, Libia, Angola, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Jordania, Algieria oraz Kuwejt.
Źródło: FAMMU/FAPA