Wartość tego eksportu wyniosła 2,38 mld USD. Zwiększony popyt na brazylijską wołowinę wynikał po części z niższych cen eksportowych mięsa.
W I połowie br. Brazylijczycy eksportowali wołowinę średnio po 4,54 USD/kg, tj. o 9,5% taniej niż przed rokiem. Nie bez znaczenia na wielkość eksportu miał także wpływ deprecjacji reala brazylijskiego wobec dolara amerykańskiego.
W omawianym okresie wzrósł o 10,5% do 152,2 tys. ton eksport brazylijskiej wołowiny do Rosji. Zwiększyły się także znacząco wysyłki tego gatunku mięsa do Hongkongu, o 140% do około 103 tys. ton. Ponadto zwiększył się również eksport do innych krajów z Ameryki Południowej, w tym do Wenezueli (o 46% do 60,8 tys. ton) i do Chile (o 25% do 35,7 tys. ton).
Dla porównania wysyłki wołowiny do krajów Bliskiego Wschodu (w tym do Egiptu) kontynuowały spadek. W omawianym okresie wyeksportowano w tym kierunku 102,6 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6,4% mniej niż przed rokiem.
Główną przyczyną obniżenia wysyłek było utrzymywanie zakazu handlu przez Arabię Saudyjską, wprowadzonego w grudniu 2012 r. w związku z wykryciem w Brazylii nietypowego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE) u bydła.
Do spadku eksportu przyczyniły się także zmniejszone wysyłki brazylijskiej wołowiny do Egiptu.
W I połowie 2013 r. Brazylijczycy wyeksportowali także 105, 3 tys. ton podrobów wołowych, tj. o 15,8% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Większość tego eksportu (67%) trafiła do Hongkongu.
Dla porównania eksport przetworzonej wołowiny z Brazylii obniżył się o 5% do 49,5 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych towarów z Brazylii były kraje Unii Europejskiej.
Źródło: FAMMU/FAPA