Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (60,1 tys. ton), Urugwaju (24,7 tys. ton) oraz z Argentyny (19,6 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 76%.
W omawianym okresie zaimportowano także 9,4 tys. ton wołowiny z Australii oraz 8,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 7,3 tys. ton, natomiast dostawy z Namibii oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie odpowiednio 3,8 tys. ton oraz 1,7 tys. ton.
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 179,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 8,8% mniej niż przed rokiem.
Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 92,3% do 3,3 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 21% do 28,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 40,2% do 10,4 tys. ton), Libanu (o 62,2% do blisko 12 tys. ton) oraz do Algierii (o 116,4% do 10,5 tys. ton).
Pomimo odnotowania spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: FAMMU/FAPA