Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (71,4 tys. ton), Urugwaju (30,2 tys. ton) oraz z Argentyny (24,7 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 75%.
W omawianym okresie zaimportowano także 12,2 tys. ton wołowiny z Australii oraz 10,4 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 9,2 tys. ton, natomiast dostawy z Namibii oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie odpowiednio 4,9 tys. ton oraz około 2 tys. ton.
W tym samym czasie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 212,6 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 13,7% mniej niż przed rokiem.
Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 93,4% do 3,7 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 26% do 32,5 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 39% do 12,6 tys. ton), Libanu (o 41% do blisko 14 tys. ton) oraz do Algierii (o 71% do 11,8 tys. ton).
Pomimo odnotowania spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: FAMMU/FAPA