kps

kojs

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Certyfikat na bydło umożliwi pozyskanie dodatkowych dopłat. Do krowy mamki 250 zł i 130 zł do opasa

Redakcja
dopłaty, bydło, system qmp, certyfikacja

- Uzyskaj certyfikat QMP i sięgnij po dodatkowe 250 zł do krowy mamki i 130 zł do opasa - zachęca Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Dodatkowe dopłaty z tytułu ekoschematu „Dobrostan zwierząt” za udział w systemie QMP czekają na rolników, którzy prowadzą chów bydła.

 

Dopłaty mają być zachętą dla rolników do podnoszenia jakości swojej produkcji żywca, w tym zakresie dobrostanu, który stanowi część systemu QMP, bo na świecie rośnie zapotrzebowanie na wołowinę produkowaną w sposób zrównoważony. Aby wykorzystać tę szansę trzeba znacząco zwiększyć w Polsce bazę surowcową z certyfikatem QMP, który jest certyfikatem produkcji zrównoważonej. Dlatego też system QMP został poszerzony o rasy mleczne i ich mieszańce użytkowane w typie mięsnym a o certyfikat QMP mogą starać się właściciele stad niezależnie od ich wielkości.

 

- Po znaczącym zwiększeniu skali produkcji wołowiny certyfikowanej do 15 maja br. i otwartym rynku dla polskiej wołowiny poza UE zakłady będą miały znacznie większe szanse zyskać nowych odbiorców. Liczymy na uzyskanie wyższych cen i dla zakładów za wołowinę certyfikowana i dla rolników za bydło certyfikowane – Tomasz Rasiński wiceprezes PZPBM, producent żywca wołowego 200 sztuk opasów rocznie.

 

Coraz mniej czasu

 

 

Rolnicy, którzy chcą skorzystać z dodatkowych dopłat muszą najpierw uzyskać certyfikat QMP, później uwzględnić to we wniosku o dopłaty bezpośrednie i obszarowe w ARiMR. Co ważne wniosek do Agencji trzeba złożyć nie później niż do 15 maja 2024 r. Im bliżej tego terminu tym trudniej będzie zdążyć z uzyskaniem certyfikatu, bo gospodarstwa muszą odwiedzić akredytowani i wyszkoleni inspektorzy, z jednej z jednostek certyfikujących, którzy przeprowadzają kontrole.

 

System QMP zwraca szczególną uwagę na dobrostan zwierząt, ochronę środowiska oraz wspieranie produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. O szczegółach hodowli bydła z certyfikatem QMP można usłyszeć w materiale opublikowanych przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego – kliknij.  

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu