zm skiba

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Dlaczego warto przystąpić do systemu QMP (Quality Meat Program)?

Redakcja
system qmp, bydło, dobrostan zwierząt

Rolniku, jeśli leży Ci na sercu dobrostan Twoich zwierząt, dążysz do zrównoważonej hodowli i jesteś zainteresowany produkcją wysokiej jakości wołowiny, którą doceniają konsumenci, zainteresuj się certyfikatem QMP (Quality Meat Program). Przystąpienie do systemu to także dodatkowe korzyści finansowe w ramach ekoschematów. Z decyzją o wykorzystaniu dotacji należy się jednak pośpieszyć, bo ARiMR przyjmuje wnioski o płatności bezpośrednie i ekoschematy tylko do 1 lipca.

 

Do systemu QMP (Quality Meat Program), może przystąpić każdy hodowca i producent żywca wołowego, również nienależący do organizacji. Warunkiem jest spełnianie kilku kryteriów:

- trzymanie bydła bez uwięzi,

- zwiększona powierzchnia w budynkach o 20% lub zapewnienie wybiegu, - opracowanie planu żywienia i dbałość o jakość paszy,

- współpraca z lekarzem weterynarii w kwestii poprawy zdrowia bydła.

 

Proces zaczyna się od złożenia wniosku do jednej z czterech jednostek certyfikujących i podpisanie deklaracji przystąpienia do programu. Katalog ras jest wprawdzie zamknięty, ale bardzo szeroki. Znajdują się w nim zarówno rasy bydła mięsnego, takie jak Limousine, Charolaise, Angus, Hereford, Salers, Simental, Galloway, Highland, Belgijska biało-błękitna, Wagyu, Blond d’Aquitaine oraz mieszańce mięsne, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych. Dodatkowo kwalifikują się również rasy bydła mlecznego takie jak polska holsztyńsko fryzyjska, europejskie bydło czerwone (pozostałe odmiany rasy), polska czerwono – biała, polska czarno – biała i mieszańce bez ras mięsnych, a także bydła w typie użytkowym kombinowanym: polska czerwona, montbeliarde, bydło białogrzbiete, simental.

 

QMP Baner 2 834x200 18062024 cenyrolnicze pl

 

- Certyfikowana produkcja wołowiny dąży do najwyższych standardów w zakresie zdrowia i dobrostanu zwierząt, a co za tym idzie również jakości produkowanego mięsa. Przyczynia się również do ochrony środowiska i klimatu, co w dzisiejszych czasach jest niezwykle cenione wśród konsumentów – przekonuje Jerzy Wierzbicki Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Każdy rolnik, po spełnieniu kryteriów, otrzymuje certyfikat QMP na okres 12 miesięcy.

 

Płatności, jakie musi ponieść hodowca, obejmują koszt audytu, który jest zgodny z cennikiem jednostki certyfikującej oraz koszt administracyjny w wysokości 9,50 zł netto za każdą sztukę bydła na certyfikacie. - Jednak korzyści są niewspółmiernie większe. Hodowcy mogą ubiegać się o dodatkowe dopłaty z ekoschematu „Dobrostan zwierząt – utrzymywanie bydła zgodnie z wymogami systemu QMP”. Zyskują wtedy 250 zł do każdej krowy mamki i 130 zł do każdego opasa dodatkowo. Spełniając wymagania systemu QMP, można uzyskać w sumie minimum 300 PLN, jeśli jest rozgęszczenie 20% albo 500 PLN, jeśli jest wybieg lub jeszcze znacznie więcej przy rozgęszczeniu 50% i wybiegu. Ponadto rolnicy, którzy mają certyfikat, uzyskują dodatkowe punkty, zwiększając szanse na otrzymanie dotacji z kilku innych działań Krajowego Planu Strategicznego, a konkurencja jest duża i każdy punkt się liczy. Z decyzją warto się pospieszyć, bo wnioski do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa należy składać do 1.07.2024 r. Czas na uzyskanie certyfikatu będzie do 30 września. Systemem wsparcia nie muszą być objęte wszystkie zwierzęta w danej grupie technologicznej a jedynie te, które sami wskażą rolnicy do certyfikacji – mówi Jacek Zarzecki Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

 

Więcej informacji można zaleźć TUTAJ (kliknij). 

 

[Artykuł sponsorowany]

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu