Kraje UE w sumie wyeksportowały do państw trzecich 102,1 tys. ton wołowiny i żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa (prawie dwa razy więcej niż rok temu). Najwięcej mięsa trafiło do Turcji (33,6 tys. ton), Rosji (20,6 tys. ton), Libanu (4,3 tys. ton), Szwajcarii (ok. 4 tys. ton), Algierii (3,3 tys. ton), Chorwacji (3,2 tys. ton) oraz Wybrzeża Kości Słoniowej (2,5 tys. ton). W tym samym okresie Unia importowała 47,2 tys. ton mięsa i żywca wołowego (o 24,5% mniej niż w roku poprzednim). Największe ilości mięsa tego gatunku sprowadzono z Brazylii (17,4 tys. ton), Argentyny (10,1 tys. ton) i Urugwaju (8,8 tys. ton). Udział tych państw w dostawach do UE ukształtował się na poziomie 77%. Dużo wołowiny sprowadzono również z USA (2,7 tys. ton), Australii (2,5 tys. ton) i z Nowej Zelandii (1,9 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA