Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-V 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 124,2 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 5,2% mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (53,9 tys. ton), Urugwaju (18,9 tys. ton) oraz z Argentyny (15,9 tys. ton).
Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 71,5%. W omawianym okresie zaimportowano także 11,2 tys. ton wołowiny z Australii, 9,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 4,7 tys. ton z Nowej Zelandii. Import tego gatunku mięsa z Botswany oraz Namibii wyniósł odpowiednio o 3,3 tys. ton oraz o 3,1 tys. ton, natomiast przywóz ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie nieco ponad 2 tys. ton.
Od stycznia do końca maja br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 229,9 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 9,2% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Wysyłki do Hongkongu, Libanu, Ghany, Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Bośni i Hercegowiny wzrosły odpowiednio o 21,9% do 23,5 tys. ton, o 49,2% do 21,2 tys. ton, o 13,4% do 15,9 tys. ton, o 25,2% do 13,7 tys. ton oraz o 6,6% do 13,3 tys. ton.
Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Szwajcarii (o 1,3% do 11,4 tys. ton), Izraela (o 37,5% do 4,6 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 11,0% do 4,5 tys. ton) oraz Chin (o 19,8% do 3,9 tys. ton). Obniżył się za to unijny eksport do Algierii (o 9,4% do 8,4 tys. ton), Libii (o 11,7% do 6,8 tys. ton), a także do Angoli (o 27,3% do 3,1 tys. ton). W okresie styczeń-maj 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-38,4 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.
Źródło: FAMMU/FAPA