Wytwórczość mięsa wołowego i owczego (koziego) ulegnie delikatnemu wzrostowi ze względu na trwająca przebudowę stad zwierząt. W tym roku do globalnego handlu trafi 26,8 mln ton mięsa (o 2,4% więcej niż w roku poprzednim). Na wzrost ten będzie miało wpływ silne zapotrzebowanie importowe w państwach azjatyckich, w których odczuwalne są braki podażowe i wysokie ceny. Najbardziej eksport wzrośnie w przypadku drobiu, wieprzowiny oraz wołowiny. Nastąpi stagnacja handlu mięsem owczym i kozim, czego powodem będą ograniczone dostawy mięsa pochodzącego od jego tradycyjnych producentów na świecie. Światowa konsumpcja mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca utrzyma się na poziomie z zeszłego roku i osiągnie 41,9 kg. Spożycie mięsa w krajach rozwijających się wzrośnie do 32 kg na osobę, z kolei w państwach rozwiniętych utrzyma się na poziomie 78,4 kg na osobę. FAO prognozuje, że w ciągu nadchodzących miesięcy ceny mięsa na świecie będą wzrastały, a sprzyjać temu będzie silny popyt importowy i ograniczona podaż mięsa przeznaczana na handel.
Źródło: FAMMU/FAPA