Na podstawie cenników wystawionych przez firmy z branży mięsnej w dniu 1 lutego 2016 na portalu CenyRolnicze.pl wynika, że na początku tego tygodnia mamy do czynienia ze wzrostem cen krów i jałówek oraz spadkami byka.
Cena średnia krów w przypadku wagi bitej ciepłej wzrosła o + 5 groszy, żywiec zaś o + 1 grosz. Jałówka w wadze żywej bez zmian, natomiast na wbc umocniła sie o + 10 groszy. Wspomnieć też należy że cena maksymalna wbc jałowki wzrosła o + 30 groszy (z 13,90 do 14,20 zł/kg za klasy U oraz E) i jest wyższa od maksimum cenowego byka o 20 groszy.
Byk w wadze żywej zachował ubiegłotygodniowy poziom, ale za to na wbc jego cena średnia osłabiła się o - 5 groszy.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 5,70-8,20 zł/kg, średnia: 7,06 zł/kg, (25.01.2016: 7,06 zł/kg);
Ceny jałówek: 5,00-7,30 zł/kg, średnia: 6,19 zł/kg (25.01.2016: 6,19 zł/kg);
Ceny krów: 2,00-5,60 zł/kg, średnia: 4,54 zł/kg (25.01.2016: 4,53 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 9,00-14,00 zł/kg, średnia: 12,91 zł/kg (25.01.2016: 12,96 zł/kg);
Ceny jałówek: 7,90-14,20 zł/kg, średnia: 12,04 zł/kg (25.01.2016: 11,94 zł/kg);
Ceny krów: 5,90-11,50 zł/kg, średnia: 10,38 zł/kg (25.01.2016: 10,33 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/bydlo/byki-jalowki-krowy