W omawianym okresie kraje UE wywiozły do państw trzecich w sumie 218,6 tys. ton wołowiny oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa (o 153% więcej niż w roku poprzednim). Najwięcej mięsa tego gatunku dotarło do takich państw jak: Turcja (73,4 tys. ton), Rosja (46,4 tys. ton), Szwajcaria (9,3 tys. ton), Chorwacja (7,6 tys. ton), Liban (3,6 tys. ton). UE importowała 103,7 tys. ton mięsa oraz żywca wołowego (o 23% mniej niż rok temu). Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono z Brazylii (39,8 tys. ton), Argentyny (21,7 tys. ton) i Urugwaju (19,4 tys. ton). Ogólny udział tych krajów w imporcie do UE wyniósł 78%. Dość duże ilości wołowiny importowano również z USA (6,4 tys. ton), Nowej Zelandii (5,1 tys. ton), a także z Australii (4,4 tys. ton). Przez wzrost eksportu wołowiny do Turcji i Rosji, kraje UE uplasowały się na 5 pozycji wśród kluczowych eksporterów tego gatunku mięsa w skali świata. Do tej pory miejsce to należało do Kanady. Rok temu Unia była 5 na świecie jeśli chodzi o wielkość sprzedaży wołowiny. W czołówce handlu wołowiną znajdują się obecnie Brazylia, Australia, USA i Nowa Zelandia.
Źródło: FAMMU/FAPA