W 2014 r. produkcja w sektorze wołowiny w Hiszpanii zaczęła się odbudowywać za sprawą korzystnego poziomu cen pasz oraz poprawy dochodów. Trend ten był kontynuowany w 2015 r., czemu sprzyjał wysoki popyt na mięso oraz żywiec płynący z krajów trzecich. Wszystko wskazuje na to, że poprawa w tym sektorze będzie postępować również w 2016 r.
W styczniu 2015 r. stan pogłowia bydła ogółem w Hiszpanii zwiększył się o 4,7% w stosunku do liczebności sprzed roku. Pogłowie bydła mięsnego wzrosło natomiast o 2%. Od stycznia do końca października 2015 r. Hiszpanie ubili blisko 2 mln sztuk bydła, tj. o 8% więcej niż w analogicznym okresie w 2014 r. W tym samym czasie produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 10% do 526,6 tys. ton. W 2016 r. produkcja mięsa oraz bydła prawdopodobnie znowu będzie rosła, ale w mniejszym tempie niż w 2015 r.
Wzrostowi produkcji w 2015 r. sprzyjał wzrost wywozu mięsa oraz żywca wołowego do krajów trzecich. W okresie styczeń-październik 2015 r. eksport żywca wołowego z Hiszpanii zwiększył się o 47%. Więcej tych zwierząt trafiło do Libanu (o 154%), Libii (o 110%), a także Maroka, Algierii oraz Egiptu. Wzrostowy trend wywozu do tych krajów będzie kontynuowany prawdopodobnie także w 2016 r. W omawianym okresie Hiszpanie wyeksportowali także o 22% więcej mięsa wołowego niż przed rokiem. Głównymi odbiorcami hiszpańskiej wołowiny były: Portugalia, Włochy, Francja oraz Holandia, a spośród krajów spoza Unii Europejskiej: Algieria, Hongkong oraz Maroko.
Źródło: FAMMU/FAPA