W ostatnich 18-stu miesiącach wzrost eksportu wynikał z większej ilości bydła kierowanego na ubój. Trend ten został podtrzymany w pierwszej połowie 2011 roku za sprawą suszy, która odbiła się negatywnie na zaopatrzeniu w pasze. W II połowie tego roku liczba ubojów bydła we Wspólnocie powinna zacząć maleć, co z kolei wpłynie na redukcję eksportu. Proces ten będzie także kontynuowany w 2012 roku. Pomimo spadkowego trendu liczby ubijanych zwierząt, wyższa waga bydła kierowanego do rzeźni, wpłynie na utrzymanie produkcji w 2012 roku na poziomie około 8 mln ton. Stagnacja w produkcji nie przyczyni się do gwałtownego wzrostu importu, który powinien utrzymać się na poziomie poniżej wielkości notowanych w latach 2002-2007 (600-700 tys. ton). Pod koniec 2012 roku pogłowie bydła w UE spadnie do poziomu 84,8 mln sztuk.
Największe zmniejszenie liczebności tych zwierząt obserwować będziemy w Rumunii, Bułgarii, Francji, Włoszech oraz w Niemczech. Do dalszego spadku liczby tych zwierząt przyczynią się rosnące koszty produkcji oraz mniejsze wsparcie sektora.
Źródło: FAMMU/FAPA