Tempo wzrostu sprzedaży uległo jednak osłabieniu (wzrost o 22% w pierwszym półroczu roku 2011, o 39% w pierwszym kwartale bieżącego roku w porównaniu do tych samych okresów roku 2010).
W ciągu 8 miesięcy roku 2011 największe ilości drobiu na rynki państw trzecich wysłały takie kraje jak: Francja, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Polska. Eksport drobiu z polski poza Unię zmniejszył się o 2,8% do 60,2 tys. ton.
Największymi importerami drobiu z UE są: Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin, Rosja. Wysyłki do Hongkongu oraz do Arabii Saudyjskiej zwiększyły się o ok. 50% kolejno do 125 tys. ton i 100 tys. ton.
Rosja zredukowała import o ponad 50% do 74 tys. ton, ograniczone zostały także wysyłki na Ukrainę, do Wietnamu i Jemenu.
Największa dynamika wzrostu sprzedaży miała miejsce w stosunku do RPA oraz Chin, które zakupiły odpowiednio 4 i 5 razy więcej drobiu z UE niż w okresie styczeń – sierpień 2010.
W rozpatrywanym okresie tego roku państwa UE importowały z krajów spoza Unii około 543 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych (2,9% wzrost wobec poprzedniego roku).
Brazylia utrzymała pozycję kluczowego dostawcy, eksportując na unijny rynek podobnie jak przed rokiem około 383 tys. ton drobiu.
Zwiększył się import gotowanych przetworów z kurcząt z Tajlandii (+7% do 105 tys. ton) i drobiu z Chile (+27% do 28 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA