W porównaniu ze średnią z lat 2007-11 za kurczęta uzyskiwano o 8% więcej. W ciągu ostatniego miesiąca w największym stopniu kurczęta podrożały w Bułgarii (+17%), we Włoszech (+12%), w Portugalii i na Węgrzech (po 6%). Nieznaczny spadek cen zanotowano jedynie w 5 państwach członkowskich – w Szwecji, Hiszpanii, Rumunii, na Malcie i Cyprze.
W Polsce ceny wzrosły o 3% do ok. 140 EUR/100 kg. Polskie kurczęta, obok brytyjskich, pozostają jednak wciąż najtańsze w całym ugrupowaniu (ok. 75% średniej ceny unijnej). Najwyższy poziom cen kurcząt utrzymuje się w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (250-260 EUR/100 kg).
Na wzrostową tendencję cen kurcząt w UE wpływa zwiększony popyt wewnętrzny i eksportowy, wysokie ceny wieprzowiny oraz drogie pasze.
Źródło: FAMMU/FAPA