W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta podrożały o ok. 3%, a w stosunku do średniej pięcioletniej – o ok. 9%.
Największy wzrost cen w skali miesiąca zanotowano w Portugalii (+18%), Polsce i Włoszech (+7%).
Polskie kurczęta pozostały jednak najtańsze w całej UE (150,3 EUR/100 kg – 76% średniej unijnej) przed litewskimi i brytyjskimi (ok. 153 EUR/100 kg).
W maju bojlery najbardziej potaniały w Dani (-5%). Najwięcej płacono za kurczęta ponownie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (257- 269 EUR/100 kg).
Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym pod koniec ubiegłego roku stopniowo obniżały się,
m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt. W I kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 274 tys. ton mięsa z kurcząt – o ok. 7% mniej niż przed rokiem. Od połowy marca br. ceny kurcząt w UE ponownie wzrastały z uwagi na niższą o ok. 3% podaż żywca w I kwartale br. wobec IV kwartału 2012 r. przy wysokich kosztach pasz.
Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. liczba ubojów kurcząt średnio w UE była o ok. 1% wyższa niż przed rokiem. Najwyższy wzrost zanotowano na Litwie (+8,7%) i w Polsce (+8,2%), a najgłębszy spadek w Danii (-27%).
Komisja prognozuje, że w tym roku unijna produkcja drobiu wzrośnie nieznacznie – o 0,7% do 12,24 mln ton, co będzie prawdopodobnie miało wpływ na utrzymywanie się cen na wysokim poziomie.
Źródło: FAMMU/FAPA