Zezwolenie na przywóz z Ukrainy do UE mięsa drobiu, produktów drobiowych oraz jaj i produktów jajecznych nastąpiło na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 88/2013 z dn. 31 stycznia 2103 r. Do tej pory trwają jednak procedury formalne dopuszczające eksport.
Negocjacje w sprawie importu drobiu z Ukrainy do UE rozpoczęły się w 2008 r., a unijne inspekcje ukraińskich zakładów drobiarskich były przeprowadzane od 2009 r.
Zgodnie z obecnym porozumieniem z Komisją Europejską Ukraina będzie mogła wysyłać na unijny rynek rocznie 20 tys. ton filetów z kurcząt i 20 tys. ton innych elementów kurcząt. Otwarcie rynku UE to duża szansa na zwiększenie ukraińskiego eksportu drobiu.
Według danych ukraińskich służb celnych, w 2012 r. Ukraina ulokowała na rynkach zagranicznych 80 tys. ton mięsa drobiu o wartości 145 mln USD, a prognozy na 2013 r. wynoszą 140 tys. ton.
W okresie od stycznia do maja br. ukraiński eksport drobiu sięgnął 52 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA