W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta podrożały o 4,3%, a w stosunku do średniej pięcioletniej – o 10,1%.
W czerwcu br. największy wzrost cen w skali miesiąca zanotowano we Włoszech (+5%).
W sześciu państwach UE ceny obniżyły się, w tym również w Polsce (-1,4% do 148,1 EUR/100 kg). Polskie kurczęta pozostały najtańsze w całej UE (74% średniej unijnej) przed bułgarskimi i brytyjskimi.
W czerwcu najgłębszy spadek cen bojlerów miał miejsce w Bułgarii (-9%). Najwięcej płacono za kurczęta w Finlandii, Niemczech i Danii (260-269 EUR/100 kg).
Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym pod koniec ubiegłego roku stopniowo obniżały się, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt.
W pierwszych czterech miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 373,4 tys. ton mięsa z kurcząt – o 1,5% mniej niż przed rokiem. Od połowy marca br. ceny kurcząt w UE ponownie wzrastały z uwagi na niższą o ok. 3% podaż żywca w I kwartale br. wobec IV kwartału 2012 r. przy wysokich kosztach pasz.
Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale br. liczba ubojów kurcząt średnio w UE była o ok. 1% wyższa niż przed rokiem. Komisja prognozuje, że w tym roku produkcja drobiu w UE-28 wzrośnie wobec 2012 r. o 1,2% do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy).
Źródło: FAMMU/FAPA