Według informacji przekazanych przez Komisję Europejską podczas posiedzenia grupy ekspertów zajmujących się produktami zwierzęcymi systematycznie rośnie eksport mięsa do państw UE z ferm działających na terenie Ukrainy.
- Import mięsa drobiowego z Ukrainy od początku roku do 14 sierpnia 2023 r. wzrósł o +75% r/r do poziomu ok. 155 tys. ton, w tym import mrożonego mięsa wyniósł ok. 75 tys. ton, tj. +51% r/r, import świeżego mięsa wzrósł o 60 tys. ton, tj. aż o +140% r/r – czytamy w komunikacie Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Jak podaje Federacja, jeżeli chodzi o eksport mięsa drobiowego z UE, to w okresie styczeń-maj 2023 r. obniżył się w relacji rocznej o -2% do poziomu 810,7 tys. ton oraz wzrósł wartościowo o +6,8% do poziomu 1 918 mln euro. Unijny eksport mięsa drobiowego wzrósł ilościowo do UK +3%, Beninu +13%, Uzbekistanu +43% i Konga +47%, co poprawiło unijne wyniki eksportowe. W analizowanym okresie unijny import mięsa drobiowego wzrósł +13,5% do poziomu 365,7 tys. ton; wartościowo import wzrósł +25,7% do poziomu 910,2 tys. ton. Główne kierunki importu to: Brazylia, Ukraina, Tajlandia; z tych trzech krajów unijny import drobiu kształtuje się na poziomie 80-90%.
Produkcja mięsa drobiowego w UE w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku zwiększyła się o 2,6 proc., przy czym największe wzrosty odnotowano we Włoszech (16,8 proc.) i Hiszpanii (5,8 proc). Spadki dotknęły Francję (minus 4,9 proc.), Niderlandy (minus 0,6 proc.) i Niemcy (minus 0,9 proc).
Jak zaznaczyli eksperci, choć widoczny jest trend spadkowy w cenach kurcząt brojlerów, to należy odnotować ich stosunkowo wysoki poziom. “W 32. tygodniu 2023 r. średnia cena kurcząt typu brojler ukształtowała się na poziomie 264,12 euro/100 kg, tj. +0,3% r/r. Cena piersi kurcząt wyniosła 563,23 euro/100 kg i była niższa w relacji rocznej o ok. -5%. W przypadku piersi i udek z kurczaka ceny są na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. W zakresie kosztów i cen nastąpiła stabilizacja w stosunku do poprzedniego miesiąca; marże są zbliżone do lipca i czerwca” – zaznaczają eksperci.
Źródło: Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj