Główny udział w eksporcie na zagraniczne rynki miało mięso drobiowe, a wartość wysyłek tych produktów zwiększyła się o 22%. Wartość wywozu przetworów drobiowych wzrosła w ciągu roku o 31%. Kluczowymi odbiorcami polskiego mięsa oraz przetworów z drobiu były kraje Unii Europejskiej (głównie Niemcy, Wielka Brytania i Czechy). Hongkong natomiast dominował wśród rynków zbytu krajów nie należących do Unii. Wartość wysyłek drobiu z Polski, zwłaszcza elementów mrożonych, zwiększyła się w tym kierunku o 69% w skali roku. 8% obniżce uległ natomiast eksport żywca drobiu z Polski, pomimo 3% wzrostu wolumenu dostaw. Ukraina, która jest głównym importerem piskląt z Polski, w zeszłym roku zakupiła ich o 1/3 mniej w porównaniu do roku 2009 o wartości o 23% niższej. W 2010 roku wielkość polskiego importu drobiu wynosiła 85,1 tys. ton i była większa o 9% od wolumenu z roku 2009, wartość natomiast wzrosła o 7% do 124,8 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy o wartości 63,7 mln EUR, zwiększając się w ciągu roku o 17%. Kluczowymi dostawcami żywego drobiu do Polski były Czechy, Niemcy i Holandia.
Źródło: FAMMU/FAPA