Wolumen eksportu zwiększył się o 11% do 315,7 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 10% do 605,6 mln EUR. Średnia jednostkowa wartość wywozu była niższa w skali roku o 0,8% i wyniosła 1,92 EUR/kg.
Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 10% do 279 tys. ton, a wartość wzrosła o 6% do 501,3 mln EUR.
W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso kurcząt. Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósł o 16% do 26,5 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 25% do 68,4 mln EUR.
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja.
Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Benin i Hongkong.
Wolumen eksportu żywca drobiu z Polski wzrósł o 38% do 9,1 tys. ton, a jego wartość o 69% do 35,3 mln EUR. Niemcy i Ukraina pozostały największym odbiorcą żywego drobiu.
Wielkość polskiego importu sektora drobiu w pierwszej połowie br. wyniosła 55,6 tys. ton i była o 19% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 23% do 83,4 mln EUR.
W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 20% pod względem wartości.
Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Holandia, Słowacja i Czechy. Wielkość przywozu mięsa drobiowego wzrosła o 2%, natomiast jego wartość – o 29%, największa wartość zakupów pochodziła z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Węgier.
W pierwszych sześciu miesiącach tego roku wzrósł również przywóz przetworów drobiowych do Polski o 20% pod względem wartości. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Niemcami na czele.
Źródło: FAMMU/FAPA