- W pierwszym kwartale br. unijna produkcja mięsa z kurcząt rzeźnych była wyższa o 6% r/r. Wzrost wylęgów piskląt oraz nadal wysoka opłacalność chowu będą wspierać wyniki produkcji w drugiej połowie 2024 r. Czynniki sezonowe przy dodatniej dynamice produkcji w Unii Europejskiej będą wywierały presję na spadek cen mięsa i żywca pod koniec roku – prognozują analitycy banku Pekao.
- Spodziewany dalszy wzrost produkcji mięsa z kurcząt rzeźnych w Unii Europejskiej oraz czynniki sezonowe będą wywierały presję na spadek cen w drugiej połowie roku – czytamy w kwartalniku banku Pekao „Rynek rolny pod lupą”.
Produkcja w UE. Początek roku przyniósł kontynuację wzrostu unijnej produkcji mięsa z kurcząt rzeźnych. W 1Q24 łączna masa ubojów w zakładach przemysłowych w UE1 była wyższa o 165 tys. t r/r, co oznacza wzrost o 6%. W analizowanym okresie Polska osiągnęła 2. najwyższy przyrost wolumenu (po Francji) spośród głównych unijnych producentów.
Wylęgi w UE. Krótkookresowe perspektywy produkcji mięsa pozostają dobre, na co wskazuje rosnąca liczba wylęgów piskląt. W okresie sty-kwi’24 łączna ich liczba w grupie 10 największych producentów w UE była wyższa o 5% r/r. Na tle ww. państw Polska wyróżniała się dynamiką wzrostu – w krajowych kurnikach wylęgło się ponad 520 mln piskląt, tj. aż o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2023 roku.
Ceny żywca i opłacalność. Wprawdzie żywiec jest obecnie wyraźnie tańszy niż w szczycie z połowy 2022 roku, lecz jego ceny pozostają na historycznie wysokich poziomach. W maju’24 krajowe zakłady za kilogram żywca płaciły przeciętnie 4,86 zł, tj. o 15% r/r, ale więcej niż w gru’23 (+4%). Na przełomie 1 i 2Q rentowności chowu sprzyjały taniejące pasze oraz stabilne ceny piskląt. W rezultacie średnia nadwyżka finansowa z chowu kurcząt w okresie mar-kwi zwiększyła się, jednocześnie pozostając wyraźnie powyżej średniej wieloletniej. Obecnie zwyżka cen surowców paszowych ogranicza przestrzeń do osłabienia presji kosztowej. Oceniamy, że maj-cze przyniosły lekką redukcję opłacalności.
Perspektywy. Perspektywy do wzrostu unijnej i krajowej produkcji w 2. połowie roku pozostają dobre. Nawet przy stabilizacji kosztów pasz opłacalność produkcji żywca powinna być na tyle wysoka, aby wspierać rozwój potencjału produkcyjnego w UE. Jednak wysokie dynamiki po stronie podażowej generują wątpliwości co do możliwości ulokowania wyrobów na rynku. Na jesieni sezonowe osłabienie popytu w Unii będzie ograniczało możliwości sprzedaży, czego skutkiem byłaby presja na spadek cen mięsa i żywca.
Źródło: Pekao