kps

kojs

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Pod koniec roku można spodziewać się spadków cen na rynku kurcząt rzeźnych

Redakcja
ceny kurczaków, ceny skupu kurczaków, brojlery

- W pierwszym kwartale br. unijna produkcja mięsa z kurcząt rzeźnych była wyższa o 6% r/r. Wzrost wylęgów piskląt oraz nadal wysoka opłacalność chowu będą wspierać wyniki produkcji w drugiej połowie 2024 r. Czynniki sezonowe przy dodatniej dynamice produkcji w Unii Europejskiej będą wywierały presję na spadek cen mięsa i żywca pod koniec roku – prognozują analitycy banku Pekao. 

 

- Spodziewany dalszy wzrost produkcji mięsa z kurcząt rzeźnych w Unii Europejskiej oraz czynniki sezonowe będą wywierały presję na spadek cen w drugiej połowie roku – czytamy w kwartalniku banku Pekao „Rynek rolny pod lupą”.

 

 

Produkcja w UE. Początek roku przyniósł kontynuację wzrostu unijnej produkcji mięsa z kurcząt rzeźnych. W 1Q24 łączna masa ubojów w zakładach przemysłowych w UE1 była wyższa o 165 tys. t r/r, co oznacza wzrost o 6%. W analizowanym okresie Polska osiągnęła 2. najwyższy przyrost wolumenu (po Francji) spośród głównych unijnych producentów.

 

Wylęgi w UE. Krótkookresowe perspektywy produkcji mięsa pozostają dobre, na co wskazuje rosnąca liczba wylęgów piskląt. W okresie sty-kwi’24 łączna ich liczba w grupie 10 największych producentów w UE była wyższa o 5% r/r. Na tle ww. państw Polska wyróżniała się dynamiką wzrostu – w krajowych kurnikach wylęgło się ponad 520 mln piskląt, tj. aż o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2023 roku.

 

Ceny żywca i opłacalność. Wprawdzie żywiec jest obecnie wyraźnie tańszy niż w szczycie z połowy 2022 roku, lecz jego ceny pozostają na historycznie wysokich poziomach. W maju’24 krajowe zakłady za kilogram żywca płaciły przeciętnie 4,86 zł, tj. o 15% r/r, ale więcej niż w gru’23 (+4%). Na przełomie 1 i 2Q rentowności chowu sprzyjały taniejące pasze oraz stabilne ceny piskląt. W rezultacie średnia nadwyżka finansowa z chowu kurcząt w okresie mar-kwi zwiększyła się, jednocześnie pozostając wyraźnie powyżej średniej wieloletniej. Obecnie zwyżka cen surowców paszowych ogranicza przestrzeń do osłabienia presji kosztowej. Oceniamy, że maj-cze przyniosły lekką redukcję opłacalności.

 

Perspektywy. Perspektywy do wzrostu unijnej i krajowej produkcji w 2. połowie roku pozostają dobre. Nawet przy stabilizacji kosztów pasz opłacalność produkcji żywca powinna być na tyle wysoka, aby wspierać rozwój potencjału produkcyjnego w UE. Jednak wysokie dynamiki po stronie podażowej generują wątpliwości co do możliwości ulokowania wyrobów na rynku. Na jesieni sezonowe osłabienie popytu w Unii będzie ograniczało możliwości sprzedaży, czego skutkiem byłaby presja na spadek cen mięsa i żywca.

 

 

Źródło: Pekao

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu