Chiny zakazały importu drobiu z Polski w związku z wystąpienie w woj. lubuskim ogniska ptasiej grypy. Poprzedni zakaz (obowiązujący od I 2020 r.) został zniesiony w czerwcu br. Produkty drobiowe wysłane do Państwa Środka przed 4 września muszą przejść rygorystyczną kontrolę sanitarno-weterynaryjną, a wysłane po tej dacie będą zwracane lub niszczone.
- W związku z wystąpieniem ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy H5N1 w Polsce chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęły decyzję o wprowadzeniu zakazu importu produktów drobiowych - poinformował portal Cailianshe. Wstrzymanie przez Chiny importu drobiu dotyczy całej Polski i wszystkich zakładów.
W czerwcu władze w Pekinie zobowiązały się, że do końca 2024 r. "wypracowany zostanie finalny dokument" ws. regionalizacji dot. grypy ptaków. Ma to zagwarantować "nieprzerwany przebieg eksportu mięsa drobiowego z regionów wolnych od tej choroby".
Przypomnijmy, że Główny Lekarz Weterynarii poinformował 26 sierpnia o stwierdzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu, na podstawie wyników badań laboratoryjnych z dnia 22 sierpnia 2024 r. wykonanych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet - PIB) w Puławach. Otrzymane wyniki badań oznaczają stwierdzenie w Polsce 26. w 2024 r ogniska HPAI u drobiu. Poprzednie, tj. 25. ognisko choroby, zostało stwierdzone 2 marca 2024 r.
Ognisko HPAI nr 26 w 2024 r. zostało stwierdzone na podstawie wyników badań laboratoryjnych z 22 sierpnia br. w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 14 730 indyków rzeźnych położonym w miejscowości Chociule, gmina Świebodzin, powiat świebodziński, woj. lubuskie.
Źródło: money.pl/własne