Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Wzrost produkcji mięsa drobiowego w Rosji

Joanna Kawka

Produkcja mięsa drobiu w Rosji systematycznie rośnie, pomimo osłabienia dynamiki wzrostu w ostatnich latach.

Według oficjalnych rosyjskich statystyk, w 2013 r. rosyjska produkcja drobiu w wadze żywej wyniosła 5,1 mln ton, co stanowiło 42% całkowitej produkcji mięsa w kraju.

Głównym wyprodukowanym gatunkiem było mięso kurcząt brojlerów. Produkcja mięsa indyczego w latach 2005-2013 zwiększyła się dziesięciokrotnie do 90 tys. ton, a prognozy do 2015 r. wskazują na wzrost poziomu wytwarzania do 132 tys. ton.

Region tulski jest jednym z regionów o najwyższym wolumenie produkcji mięsa z indyków – w 2013 r. wytworzono tam 17,9 tys. ton, a na 2014 r. przewidywany jest wzrost do 21,8 tys. ton.

Rosyjskie ministerstwo rolnictwa planuje do 2020 r. zwiększyć poziom wytwarzania mięsa drobiu do 6 mln ton.

Spożycie drobiu na jednego mieszkańca wzrośnie prawdopodobnie o 10-15% do 31,7 kg z obecnego poziomu 29,3 kg.

Udział importu w krajowej podaży mięsa drobiu wynosi obecnie jedynie 10%.

W ostatnich latach rosyjskie władze zainwestowały w rozwój krajowej produkcji drobiu ponad 300 mld rubli (9 mld USD), głównie na modernizację zakładów i gospodarstw hodowlanych.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: