W 2014 roku głównymi eksporterami jaj i przetworów poza Unię Europejską były: Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia, Hiszpania i Polska.
Wysyłki polskich jaj i przetworów zmniejszyły się w ubiegłym roku o ok. 14% do 9,4 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 8,4% do 7 tys. ton.
Według danych Komisji Europejskiej, unijny wywóz jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w 2014 r. wzrósł w skali roku o 6,5% do 228,7 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 1,8% do 82,7 tys. ton. Największą dynamikę wzrostu wywozu zaobserwowano w przypadku albuminy jaj (+10,7% do 122,6 tys. ton).
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w skali roku o 11% do 215,6 tys. ton.
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu ok. 79 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły prawie o jedną czwartą. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-6% do 40 tys. ton) i Angola (+25% do 16 tys. ton), dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze.
Wzrosły ponadtrzykrotnie dostawy albuminy i jaj spożywczych do Izraela do ok. 3,5 tys. ton. Wysyłki do Rosji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i na Ukrainę zmniejszyły się, odpowiednio o 27%, 22% i 41%.
Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w 2014 r. zmalał o 36% do 13 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą tych towarów do UE były Indie (+45% do 5,6 tys. ton). Zmalał natomiast prawie o połowę import z USA do 3,8 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA