W lutym 2015 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 131,1 EUR/100 kg i była o 1,3% niższa niż w styczniu i o 2,2% wyższa niż w lutym 2014 r.
Czynnikiem wpływającym na zniżkę cen był spadek kosztów produkcji w wyniku niższych cen zbóż i pasz. Jaja potaniały w skali miesiąca w 16 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii (-11%). Wzrost cen jaj zanotowano w 9 państwach UE – największy w Finlandii (+5%). W Polsce jaja podrożały wobec stycznia o 2,8% do 137 EUR/100 kg, przewyższając średnią unijną o 4,5%. W stosunku do lutego 2014 r. ceny polskich jaj podniosły się o 11,3%. Najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji i we Włoszech (197-199 EUR/100 kg), a najtaniej w Hiszpanii (94 EUR/100 kg).
Źródło: FAMMU/FAPA