Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w marcu br. (do 27.03) wyniosła 187,9 EUR/100 kg i wobec lutego wzrosła o 0,9%. W skali roku ceny były o 3,8% niższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 jeszcze o 2,5% wyższe.
W marcu kurczęta podrożały w 10 państwach członkowskich, w największym stopniu w Szwecji (+9,5%). Ceny polskich kurcząt wzrosły o 4,1% do 132,5 EUR/100 kg, jednak były ponownie najniższe w całym ugrupowaniu i stanowiły 70% średniej unijnej. W 12 krajach ceny brojlerów w marcu obniżyły się, najbardziej w Portugalii (-7%). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (ok. 260 EUR/100 kg).
Ceny kurcząt w UE obniżały się sukcesywnie od początku sierpnia do końca 2014 r. Na spadek cen wpływ miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności.
Nieznaczny wzrost notowań od początku br. jest wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.
Źródło: FAMMU/FAPA