Według wstępnych danych federalnego biura ds. rolnictwa (BLE), w 2014 r. produkcja jaj w Niemczech wyniosła 13,8 mld szt. i w skali roku wzrosła o 0,7%. Import jaj sięgnął 424 tys. ton i był prawie o połowę wyższy niż w 2000 r. W ciągu ostatnich 14 lat eksport jaj zwiększył się o 70% do 123 tys. ton.
W 2014 r. przeciętny mieszkaniec Niemiec spożył 231 szt. jaj, co w skali kraju stanowiło łącznie 18,7 mld szt. Konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych stanowiła około połowę całkowitej.
Około 63% spożywanych jaj pochodziło z wolierowego systemu utrzymania niosek, 25% z wolnowybiegowego i 10% z chowu ekologicznego. Produkcja jaj w systemie małych grup niosek stanowi obecnie niewielki udział i wobec 2010 r. obniżyła się o 77%. Ekologiczna produkcja jaj wzrosła natomiast w tym czasie o 40%.
Źródło: FAMMU/FAPA