Ponad dwukrotnie zwiększył się eksport jaj spożywczych (do 15,5 tys. ton), albuminy jaj wzrosły z kolei o 1/3 (do 14,6 tys. ton). Największe ilości jaj i przetworów eksportowały do krajów trzecich takie państwa jak Holandia, Włochy, Francja, Niemcy oraz Polska. Dynamika wysyłek z Polski była jedną z największych w Unii. Do kluczowych importerów produktów z sektora jaj były: Japonia, Szwajcaria, Angola, Zjednoczone Emiraty Arabskie. W styczniu i lutym br. przywóz jaj i przetworów do UE wyniósł tylko 3 tys. ton (to o połowię mniej niż w roku 2010). W poprzednim roku państwa członkowskie Unii eksportowały 181,7 tys. ton jaj oraz przetworów (o 21% więcej niż w roku 2009), import wyniósł 31,4 tys. ton (był o 0.9% niższy niż w 2009).
Źródło: FAMMU/FAPA