Po znaczących, nawet kilkudziesięciogroszowych, obniżkach cen drobiu w ostatnim czasie, trend spadkowy w końcu się odwrócił. Nie można jeszcze mówić o powrocie do poprzednich cen, ponieważ dzisiejsze wzrosty osiągają poziom zaledwie od kilku do kilkunastu groszy (maksymalnie 15 gr/kg). Tradycyjnie mięso drożeje szybciej niż żywiec. Ubojnie nie chcą jednak podawać informacji, co wpływa na zmianę cen. Wydaje się jednak, że przedłużające się upały ograniczyły populację zwierząt, a popyt nie maleje. Zbyt mała ilość żywca, a w konsekwencji także mięsa będzie windować ceny. Czy jednak hodowcy rzeczywiście mają zbyt mało brojlerów, okaże się w najbliższym czasie. Rynek na pewno będzie reagował na zmieniającą się sytuację. W przyszłym tygodniu temperatury mają spadać, więc sytuacja powinna się normować.
Skup kurczak brojler: 3,40 – 3,85 zł/kg (średnia: 3,59 zł/kg), na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (10.08.2015 r.) cena maksymalna została podniesiona o + 0,15 zł/kg, co wplynęło na wzrost średniej o + 0,03 zł/kg. Cena minimalna nie zmieniła się. Dokładnie tydzień temu (w środę 05.08.2015 r.) ceny żywca drobiowego osiągały poziom 3,65-4,00 zł/kg (średnio 3,86 zł/kg), a więc były wyższe średnio o 27 groszy, 14 dni temu (w środę 29.07.2015 r.) ceny także były wyższe - średnio o 36 groszy i wynosiły 3,65-4,10 zł/kg (średnio 3,95 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,00 – 5,80 zł/kg (średnia 5,39 zł/kg, na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju). Przez ostatnie dwa dni cenę minimalną pozostawiono na tym samym poziomie, maksymalną podniesiono o + 0,10 zł/kg, średnia cena wzrosła natomiast o + 0,09 zł/kg. Wciągu tygodnia ceny mięsa drobiowego spadły o - 0,41 zł/kg (5. sierpnia wynosiły 5,60-6,10 - średnio 5,80 zł/kg), w ciągu dwóch tygodni o - 0,53 zł/kg (29. lipca wynosiły 5,70-6,30 - średnio 5,92 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc w 33. tygodniu (w środę, 13 sierpnia 2014 roku) ceby drobiu także rosły. Żywiec osiągał poziom nawet 4,30 zł, a średnia cena tuszki przekroczyła o 32 groszy granicę 6,00 zł. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,90-4,30 zł/kg (4,19 zł/kg), tuszkę skupy wyceniały na poziomie 6,10-6,40 zł/kg (średnio 6,32 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury