U progu roku szkolnego i, co za tym idzie, na zakończenie wakacji rynek drobiu notuje spore spadki. Już przed weekendem ceny żywca i mięsa spadły. Dziś przyszły kolejne obniżki. Brojlery przeceniono średnio o 7 groszy, natomiast mięso o 16 groszy.
Skup kurczak brojler: 3,65 – 4,00 zł/kg (średnia: 3,81 zł/kg), na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (28.08.2015 r.) cena minimalna i maksymalna nie zostały zmienione, jednak średnia cena spadła o - 0,07 zł/kg. Dokładnie tydzień temu (w poniedziałek 24.08.2015 r.) ceny żywca drobiowego osiągały poziom 3,60-4,30 zł/kg (średnio 4,036 zł/kg), a więc były wyższe średnio o 55 groszy, 14 dni temu (w poniedziałek 17.08.2015 r.) ceny były niższe średnio o 3 grosze i wynosiły 3,55-4,00 zł/kg (średnio 3,78 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,30 – 6,20 zł/kg (średnia 5,69 zł/kg, na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju). Przez ostatnie dwa dni cenę minimalną obniżono o - 0,20 zł/kg, maksymalną o - 0,10 zł/kg, średnia cena spadła więc - 0,16 zł/kg. Wciągu tygodnia ceny mięsa drobiowego spadły o - 0,52 zł/kg (24. sierpnia wynosiły 6,00-6,40 - średnio 6,21 zł/kg), w ciągu dwóch tygodni spadły o - 0,10 zł/kg (17. sierpnia wynosiły 5,35-6,00 - średnio 5,79 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc na przełomie sierpnia i września (w poniedziałek, 01 września 2014 roku) ceby drobiu także spadały, ale stawki były wyższe niż te, które obserwujemy dziś. Żywiec osiągał poziom maksymalnie 4,10 zł, a średnia cena tuszki nie przekraczała 6,00 zł. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,70-4,10 zł/kg (3,94 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 5,40-6,30 zł/kg (średnio 5,82 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury