Według danych Komisji Europejskiej, w lipcu 2015 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 136,1 EUR/100 kg i wobec czerwca wzrosła o 5,3%. W stosunku do lipca 2014 r. notowania były o 8,5% wyższe. Jaja podrożały w skali miesiąca w 17 państwach członkowskich, w największym stopniu w Bułgarii (+17%) i Rumunii (+11%).
Polskie ceny wzrosły wobec czerwca o 6,4% do 142,9 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 5%. W skali roku ceny polskich jaj podniosły się o 15,2%. Niewielki spadek cen jaj w lipcu r. zanotowano w ośmiu państwach UE, m.in. w Niemczech (-3,1%). Najwięcej za jaja trzeba było zapłacić tradycyjnie w Szwecji (204 EUR/100 kg), a najmniej nadal w Rumunii (95 EUR/100 kg).
Od stycznia do maja tego roku na unijnym rynku jaj występowała spadkowa tendencja cenowa, jedynie w marcu notowania poszły nieznacznie w górę. Na takie kształtowanie się cen wpływ miało osłabienie popytu wewnętrznego oraz poprawa opłacalności produkcji jaj w UE z uwagi na obniżki cen pasz dla niosek. Od czerwca br. jaja w UE znacznie drożeją w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony USA, borykających się z ptasią grypą. Z dniem 1 czerwca br.
Holandia, jako pierwsze państwo członkowskie UE, uzyskała zgodę na eksport pasteryzowanych produktów jajecznych do USA. Kolejnym unijnym dostawcą jaj na rynek amerykański jest Hiszpania.
Źródło: FAMMU/FAPA