Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

12.10.2015 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki - żywiec stabilny, mięso nadal drożeje

Redakcja

Po weekendzie w cennikach drobiu nie ma niespodzianek. Wiele ubojni utrzymało ubiegłotygodniowe stawki, niektóre obniżyły swoje ceny, inne podniosły, jednak nie są to zmiany na tyle zdecydowane, aby średnie diametralnie różniły się od tych, które podaliśmy w piątek. Wprawdzie mięso kosztuje dziś maksymalnie 5,60 zł/kg, jednak średnia cena wzrosła o + 0,06 zł/kg. Żywiec utrzymuje swoje stawki z ubiegłego tygodnia.

 

Skup kurczak brojler: 3,40 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,53 zł/kg), na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (09.10.2015 r.) cena maksymalna została obniżona o - 0,05 zł/kg, minimalna utrzymuje się, podobnie jak średnia cena, która przez weekend nie zmieniła się. Jak wspomnieliśmy wyżej, tydzień temu (05.10.2015r.) żywiec kosztował mniej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,20 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,42 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (28.09.2015 r.) ceny brojlerów były jeszcze niższe i wahały się w przedziale 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg).

Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,60 zł/kg (średnia 5,25 zł/kg), na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju. Przez weekend cena minimalna mięsa została podniesiona o + 0,10 zł/kg, maksymalna o + 0,20 zł/kg, średnia wzrosła o kolejne + 0,06 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,06 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,03 zł/kg.

W połowie września (w poniedziałek, 14.09.2015 r.) ceny żywca i mięsa wyglądały inaczej niż dziś. Drób był zdecydowanie droższy, choć był to okres spadków. Brojlery kosztowały w drugi poniedziałek września 2015 r. 3,70 – 4,10 zł/kg (średnia: 3,91 zł/kg), zaś mięso drobiowe było o ponad złotówkę droższe. Jego ceny wyglądały następująco: 5,80 – 6,20 zł/kg (średnia 5,97 zł/kg).

W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc w połowie października (w środę, 15.10.2014 roku) ceny drobiu spadały. Średnie stawki żywca nie odbiegały znacząco od dzisiejszych, mięsa natomiast były niższe. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,70 zł/kg, natomiast mięso 5,50 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,40 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,51 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,90 – 5,50 zł/kg (średnia 5,11 zł/kg).

Podane ceny netto (bez VAT).

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: