Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

14.10.2015 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki - stawki na poziomie z poniedziałku

Redakcja

Dziś sytuacja na rynku drobiu wygląda, nie bójmy się użyć tego określenia, dziwnie. Ubojnie, które do tej pory utrzymywały niskie stawki dziś poinformowały nas o podwyżkach. Z drugiej strony firmy, które wcześniej proponowały ceny w miarę wysokie, dziś przeceniły i brojlery, i mięso. Zabiegi te spowodowały, że średnie tak naprawdę nie uległy zmianom lub były to zmiany kosmetyczne. Drób jest więc droższy niż tydzień temu od kilku do kilkunastu groszy.

Skup kurczak brojler: 3,40 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,54 zł/kg), na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (12.10.2015 r.) ceny minimalna i maksymalna nie zmieniły się, zaś średnia wzrosła o symboliczny + 0,01 zł/kg. Jak wspomnieliśmy wyżej, tydzień temu (05.10.2015r.) żywiec kosztował mniej niż dziś, choć wówczas ceny rosły. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (28.09.2015 r.) ceny brojlerów były jeszcze niższe i wahały się w przedziale 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg).

Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,60 zł/kg (średnia 5,25 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju. Przez ostatnie dwa dni ceny mięsa nie uległy zmianom. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,12 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,03 zł/kg.

W połowie września (w środę, 16.09.2015 r.) ceny żywca i mięsa wyglądały inaczej niż dziś. Drób był zdecydowanie droższy, choć był to okres spadków. Brojlery kosztowały w trzecią środę września 2015 r. 3,55 – 4,00 zł/kg (średnia: 3,79 zł/kg), zaś mięso drobiowe było o ponad złotówkę droższe. Jego ceny wyglądały następująco: 5,50 – 6,10 zł/kg (średnia 5,76 zł/kg).

W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc w połowie października (w środę, 15.10.2014 roku) ceny drobiu spadały. Średnie stawki żywca nie odbiegały znacząco od dzisiejszych, mięsa natomiast były niższe. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,70 zł/kg, natomiast mięso 5,50 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,40 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,51 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,90 – 5,50 zł/kg (średnia 5,11 zł/kg).

Podane ceny netto (bez VAT).

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: