Na rynku drobiu nadal bez gwałtownych zmian. Z dzisiejszych informacji wynika, że ceny rosną, jednak podwyżki wynoszą średnio kilka groszy.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (30.10.2015 r.) cena maksymalna została obniżona o - 0,10 zł/kg, minimalna nie zmieniła się, średnia wzrosła natomiast o + 0,02 zł/kg. Tydzień temu (26.10.2015 r.) żywiec kosztował średnio zaledwie 4 grosze mniej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,41 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (19.10.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,50 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,16 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju. Przez ostatnie dwa dni cena maksymalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, minimalna utrzymywana jest na tym samym poziomie, średnia wzrosła o + 0,04 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,05 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,20 zł/kg.
Na przełomie września i października (w środę, 30.09.2015 r.) ceny żywca i mięsa były niższe. Brojlery kosztowały w ostatnim dniu września 2015 r. 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), natomiast mięso: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,03 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w poniedziałek, 03.11.2014 roku), a więc tuż po Święcie Zmarłych ceny drobiu były minimalnie podnoszone. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,55 zł/kg, a mięso 5,20 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,75 – 5,20 zł/kg (średnia 4,92 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury