Jak informowaliśmy w poniedziałek, nieoficjalnie mówiło się, że ceny drobiu są niższe niż te podane przez ubojnie. Dzisiejsza sytuacja pokazuje, że zarówno żywiec, jak i mięso jeszcze się osłabiły. Wprawdzie nie są to duże i gwałtowne spadki, jednak trend zniżkowy jest widoczny.
Skup kurczak brojler: 3,25 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,29 zł/kg), na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (09.11.2015 r.) cena minimalna została obniżona o - 0,05 zł/kg, maksymalna o - 0,05 zł/kg, średnia spadła o - 0,03 zł/kg. Tydzień temu (06.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 6 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,35 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (30.10.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,70 – 5,20 zł/kg (średnia 4,87 zł/kg), na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju. Od poniedziałku cena minimalna i maksymalna się nie zmieniły, jednak średnia spadła o - 0,04 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,92 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,12 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w piątek, 14.11.2014 roku) ceny drobiu były wyższe o kilka groszy od dzisiejszego. Żywiec osiągał wówczas wartość maksymalnie 3,55 zł/kg, a mięso 5,20 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,20 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,75 – 5,20 zł/kg (średnia 4,92 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury