Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 1,6% mniej
niż w tym samym okresie 2014 r.
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE spadła o 1,2% do ok. 880 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (-1% do 101 tys. ton), żywego drobiu (-2% do 10,7 tys. ton), mięsa kaczek (-30% do 3,7 tys. ton), gęsiny (-3% do 1,8 tys. ton.) oraz pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-12% do 27,7 tys. ton).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o jedną czwartą. Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie roku, z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Największymi odbiorcami drobiu z UE w ciągu omawianego okresu br. były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,2 tys. ton, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego. Wzrosły natomiast znacząco dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany i na
Ukrainę, a także w mniejszym stopniu do RPA i Arabii Saudyjskiej. Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Jemenu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Beninu.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2015 r. wyniósł ok. 602 tys. ton i był o 0,2% wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (55% całkowitego przywozu), jednak przy spadku wysyłek o 6,3% w skali roku do 330 tys. ton. Brazylia zmieniła preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, zmniejszając dostawy do UE, wzrosło także spożycie w kraju. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły w ciągu roku o 11% do 208 tys. ton.
Trzecim dostawcą drobiu do UE stała się Ukraina, która ulokowała na rynku unijnym ok. 25 tys. ton mięsa kurcząt, o dwie trzecie więcej niż przed rokiem. Wzrost eksportu do UE nastąpił dzięki bezcłowym kontyngentom w wysokości 36 tys. ton rocznie w ramach dwustronnej umowy o wolnym handlu. Największe ilości ukraińskiego drobiu trafiły do Holandii i Niemiec. Obniżyły się natomiast dostawy drobiu do UE z Chin (-10% do 18 tys. ton), Chile (-31% do 11 tys. ton), Argentyny (-15% do 6,3 tys. ton) i Izraela (-37% do 1,3 tys. ton).
Biorąc pod uwagę strukturę towarową importu, obniżyły się zakupy mrożonych elementów kurcząt (-5% do 76 tys. ton), głównie z Brazylii (-7% do 50 tys. ton), natomiast dostawy ukraińskich mrożonych elementów wzrosły o jedną czwartą do ok. 12 tys. ton. Dzięki przywozowi z Ukrainy zwiększył się również sześciokrotnie import chłodzonych elementów kurcząt, produkty te nie były wysyłane do UE od innych dostawców. Obniżył się również przywóz przetworów z kurcząt (-1% do 239 tys. ton) oraz mrożonych całych tuszek kurcząt (-8% do 9 tys. ton), głównie ze względu na spadek dostaw z Argentyny (-14%) Brazylii (-42%). Import solonych elementów wzrósł o 4% do 198 tys. ton, dzięki większym wysyłkom z Tajlandii (+34% do 65 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA