Drób nadal tanieje. Dziś mięso jest średnio niemal 10 groszy tańsze niż jeszcze w poniedziałek. Już tylko jedna ubojnia podaje cenę kilograma mięsa na poziomie 5 złotych. Inne obniżyły swoje stawki. Także średnia cena żywca spadła, choć po minimalnej i maksymalnej stawce nie widać ruchów w cennikach.
Skup kurczak brojler: 2,90 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,04 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (30.11.2015 r.) ceny minimalna i maksymalna zostały utrzymane, średnia jednak spadła o - 0,04 zł/kg. Tydzień temu (25.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 5 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 2,80 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,09 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (18.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,10 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,25 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,30 – 5,00 zł/kg (średnia 4,55 zł/kg), na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju. Od poniedziałku ceny minimalna i maksymalna zostały utrzymane, średnia spadła o - 0,09 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,65 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,87 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 49. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 03.12.2014 r.):
brojler 3,30 – 3,65 zł/kg (średnia: 3,54 zł/kg),
tuszka 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,18 zł/k).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury